9.7.18

Συνεχίζονται τα θαύματα...

Και όγδοο παιδί απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο...

Οκτώ παιδιά, τέσσερα χθες και άλλα τόσα σήμερα, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπου...
παγιδεύτηκαν συνολικά 12 αγόρια και ο προπονητής τους. 

Η δύσκολη επιχείρηση διάσωσης στο πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στα βόρεια της χώρας συνεχίζεται, προκειμένου να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια όλα τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας και ο προπονητής τους.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ξεκίνησε ξανά το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από διακοπή αρκετών ωρών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της, κατά το οποίο απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια τα πρώτα τέσσερα αγόρια.

Σχεδόν δύο ώρες μετά την επανέναρξή της έγινε γνωστό ότι απεγκλωβίστηκε ακόμη ένα από τα αγόρια, το οποίο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπως και τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν την Κυριακή.

Λίγο αργότερα, τα διεθνή μέσα μετέδωσαν πως διασώθηκαν ακόμη δύο παιδιά από το πολυδαίδαλο σπήλαιο στο οποίο παγιδεύτηκαν 12 αγόρια και ο προπονητής τους, ενώ σχεδόν 4,5 ώρες μετά είχαν βγει εκτός σπηλιάς συνολικά οκτώ άτομα.

Στο δεύτερο σκέλος της επιχείρησης, συμμετέχει η ίδια διεθνής ομάδα δυτών με αυτούς που έκαναν τους απεγκλωβισμούς και την Κυριακή, με κάποιες προσθήκες. 

Νωρίτερα,οι δύτες είχαν μπει και πάλι στο σπήλαιο για να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου στην υποβρύχια διαδρομή, διαδικασία που απαιτούσε χρόνο, γι' αυτό και καθυστέρησε η έναρξη του β σκέλους της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως οι πρώτοι τέσσερις διασωθέντες μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και υποβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους.

Τα πρώτα τέσσερα αγόρια, που διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, είναι καλά στην υγεία τους και ζήτησαν σήμερα στο νοσοκομείο τηγανιτό ρύζι.

«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ' ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.

«Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε επίσης πως τα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τα ονόματα των τεσσάρων παιδιών που απεγκλωβίστηκαν πρώτα. Ο Ναρονγκσάκ δήλωσε σήμερα πως οι ταυτότητές τους προστατεύονται από σεβασμό προς τις οικογένειες των παιδιών που είναι ακόμη παγιδευμένα μέσα στο σπήλαιο.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά της ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.

Πηγή στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε στο Ρόιτερς πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, προσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Φανταστείτε τους μαραθωνοδρόμους. Είναι όπως όταν φθάνουν στη γραμμή του τερματισμού εξαντλημένοι», είπε η πηγή.

Στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι, πράσινα πανιά έχουν τοποθετηθεί για να κρύβουν τη θέα προς την είσοδο. Ασθενοφόρα βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν τα υπόλοιπα παιδιά που αναμένεται να βγουν από το σπήλαιο. 
Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Ρόιτερς πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυκτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν νοσηλεύονται σε μια πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν χθες στην επικίνδυνη αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών είχαν κάνει πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: