1.7.18

Εφημερίδες με στρατό απογοητευμένων...


(...)Οι χαρισματικοί διευθυντές εφημερίδων είτε έχουν εξαφανιστεί είτε 
αποσύρονται σιγά σιγά, τα μεγάλα "στελέχη" πνίγονται στην αμηχανία του "τι θα πει το αφεντικό", οι ...
πολίτικοι συντάκτες περιμένουν με αγωνία το non paper για να...γράψουν, οι ρεπόρτερ ψάχνουν μόνο για life style θέματα, οι υλατζήδες που κάποτε έδιναν φτερά στις εκδόσεις με έναν έξυπνο τίτλο και μια καλή φωτογραφία είναι είδος εν ανεπαρκεία αφού οι art directors λύνουν και δένουν καταστρέφοντας την δημοσιογραφία και προσαρμόζοντας την όποια αλήθεια στο layout. O φορμαλισμός καταστρέφει τα τελευταία υγιή κύτταρα της δημοσιογραφίας και υ/ημείς άδομεν.
» Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, ένας στρατός απογοητευμένων-κακοπληρωμένων ενδιαφέρονται πλέον μόνο για το πότε και εάν θα καταβληθεί η μισθοδοσία. Κανείς δεν ασχολείται με την αλήθεια στην ηχώ των γεγονότων, ουδείς αγωνιά επί της ουσίας και με εμμονή για το περιεχόμενο των εντύπων (...).

Η άποψη του Harddog

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από άρθρο των Zoornalistas (υπογραφή Θ.Ζ.) με πικρές αλήθειες για τη σημερινή κατάσταση στον Τύπο. Δεν αναφέρει μόνο αυτά που φαίνονται «πάνω πάνω», και που λίγο πολύ όλοι, ή οι περισσότεροι, ξέρουμε, αλλά και σε θέματα που δεν είναι στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων. Λόγου χάρη η παράμετρος για τον ρόλο των αρτ νταϊρέκτορ αποτελεί πολύ σημαντική επισήμανση, άλλα κατά τη γνώμη μας, αφορά ένα σχετικά μικρό αριθμό από αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων. Ορισμένοι από τους οποίους (και όχι γενικά) έχουν επιβάλει, ή προσπαθούν να επιβάλουν, τη δικτατορία της μορφής. Αυτό βέβαιο το κάνουν έχοντας διευθυντικά στελέχη που δεν μπορούν να επιβληθούν ή που δεν έχουν την επάρκεια για να στηρίξουν τη δική τους άποψη όχι μόνο στο περιεχόμενο αλλά και στον σχεδιασμό.

Φυσικά, αυτό πριν από μερικά χρόνια δεν ίσχυε και στο κασέ τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο είχε ο διευθυντής, φυσικά με την πολύτιμη συνεισφορά και πρόταση των αρτ νταϊρεκτορ. Κάποιοι από αυτούς ήταν πραγματικοί καλλιτέχνες. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον παλιό ΔΟΛ (συνεχίζει την παράδοση και ως ΔΟΜ σε αυτόν τον τομέα) έχουν βγει κάποιες από τις καλύτερες σελίδες στην ιστορία του Τύπου -και βέβαια όχι πιστές αντιγραφές ξένων εφημερίδων (κατά καιρούς έχουμε δει ακριβή αντίγραφα, πραγματικές φωτοκόπιες, που δεν διέφεραν στο ελάχιστο από τα ξένα πρότυπα). Το ίδιο και από την αλήστου μνήμης Μεσημβρινή που εισήγαγε μια καθαρότητα και έναν αέρα στη σελιδοποίηση, πολύ πριν από την καθιέρωση του ταμπλόιντ σχήματος.

Πολύ σημαντική και η αναφορά του άρθρου στους κουρασμένους-απογοητευμένους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Οι οποίοι κουράστηκαν και απογοητεύτηκαν ΚΑΙ από την ποιότητα της δουλειάς που καλούνται (όχι επιλέγουν) να κάνουν σε πολλά έντυπα-ντουντούκες, αλλά ΚΑΙ από την ασυνέπεια στις πληρωμές.

Δείτε εδώ το άρθρο των Zoornalistas. Έχει τιτλο "Εφημερίδες με διευθυντές ανεπαρκείς - Τι θα πει το αφεντικό"

 harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: