23.7.18

Είδαν το φως το αληθινό...

Στη Νέα Δημοκρατία ζήλεψαν τη δόξα του ακροδεξιού Βίκτορος Όρμπαν πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και του συντηρητικού Σεμπάστιαν Κουρτς πρωθυπουργού της Αυστρίας. Ο...
τελευταίος με τις ευλογίες του ακροδεξιού πολιτικού συμμάχου του στην κυβέρνηση, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, εισήγαγε τη χώρα του σε νέο μεσαίωνα, με την κατάργηση του οκταώρου που θέσπισε.

Το 12 ωρο εργασίας είναι η νέα εργασιακή πραγματικότητα για τους Αυστριακούς. Έλαβαν το... μήνυμα από την εκλογή του Ν. Τραμπ στις ΗΠΑ. Του πολιτικού ανδρός που προτάσσει τις ρατσιστικές διακρίσεις και ασκεί πολιτική, όπως ασκούσε τα διευθυντικά του καθήκοντα στις ιδιόκτητες επιχειρήσεις του, πριν εκλεγεί πρόεδρος της Αμερικής.

Η αποδυνάμωση του πολιτικού ρόλου της Μέρκελ στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, ερμήνευσαν ότι οφείλεται στη στάση της στο μεταναστευτικό που έδωσε πόντους που ξεπέρασαν τις προσδοκίες στην εκλογική δύναμη του ναζιστικού κόμματος AFD. Oι εκλογές πρόσφατα στην κλυδωνιζόμενη από την κρίση Ιταλία, έδωσαν την εξουσία σε ακροδεξιούς και λαϊκιστές.

Έτσι, στη Ν.Δ. είδαν το φως το αληθινό για το πώς πρέπει να δράσουν ως αξιωματική αντιπολίτευση με στόχο την επαναφορά τους στην εξουσία. Δεξιά της δεξιάς και ο δρόμος που τους χωρίζει από την εξουσία (πιστεύουν) δεν θα είναι μακρύς.

Ενδεδειγμένη και επίσημα πλέον το μανδύα της ακροδεξιάς προβάρει το νέο ρόλο της στην πολιτική ζωή του τόπου. Ξαναζωντανεύει την ιδεολογία της μισαλλοδοξίας, του μισανθρωπισμού, της εγκατάλειψης στη μοίρα τους των πιο αδύναμων-αδικημένων ανθρώπων.

Υπέρμαχος του μένους που εκφράζει για τους μετανάστες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. Σε προηγούμενο χρόνο είχε επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση γιατί με την πολιτική της στο μεταναστευτικό, προκαλεί τους μετανάστες να ζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Ο ακραιφνής νεοφιλελευθερισμός που ενστερνίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ηγέτες κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων δεν μπορεί να αποκομίσει τα παλαιότερα κέρδη του. Η διεύρυνση των ανισοτήτων που έχει επιφέρει, στερεί από τα κόμματα αυτά ψηφοφόρους της μικρομεσαίας τάξης που τα στήριζαν στις εποχές πριν από την κρίση.

Η φτωχοποίηση που οδήγησε τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας η άσκηση αντιλαϊκών πολιτικών στα πρότυπα της Σχολής του Σικάγου του Μίλτον Φρίντμαν από τα Κεντροδεξιά κόμματα στα χρόνια της κρίσης, δεν αφήνει σήμερα κανένα περιθώριο στους άλλοτε υποστηρικτές τους, τους μικρομεσαίους, ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Για αυτό, εμφατικά τους γυρίζουν την πλάτη.

Στο ραγδαία επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα, λόγω της μεγαλύτερης μετά το 1929 οικονομικής κρίσης που ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, αφού η ανάπτυξη αποτελεί ζητούμενο και η λιτότητα θα παραμείνει για χρόνια ακόμα στις χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλό χρέος, προστίθεται το πρόβλημα της μετανάστευσης. Η μετανάστευση συνέπεια των πολέμων για οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στα κράτη της Ευρώπης.

Όχι μόνο γιατί δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ότι θα ερχόταν να τους χτυπήσει με ορμή την πόρτα σύντομα, αλλά και γιατί, ακόμα και όταν συνέβη, αντί συγκροτημένου σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, επέλεξαν να προσδώσουν μόνιμο χαρακτήρα σε πρόχειρες λύσεις.

Αυτή είναι η ευκαιρία να αναδυθούν πολιτικές ιδεολογίες που έχουν κάνει την Ευρώπη να ντρέπεται. Ο φασισμός και ο ναζισμός πατούν πόδι στην Ευρώπη και όχι μόνο. Προβάλλουν το ρατσισμό. Ξανά-σηκώνουν σύνορα, ο εθνικισμός ανακηρύσσεται ως το μεγάλο ζητούμενο της εποχής.

Η διαφορετικότητα χρώματος, θρησκείας, εθνότητας, κουλτούρας, είναι κολάσιμο αδίκημα. Τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου ανασύρονται στην επιφάνεια και μέσω αυτών επιδιώκεται η άσκηση πολιτικής που κατακρημνίζει τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά.

Για τη ΝΔ, η ανάσταση των τεράτων του φασισμού και του ναζισμού είναι ευαισθησία που δεν αναγνωρίζει και για αυτό τη χλευάζει. Έτοιμη από καιρό με την ένταξη προσώπων, όπως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, αλλά και προηγουμένως, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, έχει κάνει όλα όσα απαιτούνται για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο μοντέλο που έχει υιοθετήσει μέρος κομμάτων της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη για να καταφέρει να κυβερνήσει. Ο νεοφιλελευθερισμός χέρι χέρι με την ακροδεξιά για την απόκτηση της εξουσίας. Εκρηκτικό πολιτικό κοκτέιλ που απειλεί να γυρίσει χρόνια πίσω τη χώρα...

Κατερίνα Μενεγάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: