18.7.18

Φωλιά κατασκόπων η Θεσσαλονίκη...

Στην εποχή του Μεσοπολέμου επιστρέφει η Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί να έγινε παγκοσμίως γνωστή ως «πόλη των φαντασμάτων», αλλά ήταν πολύ γνωστή στα...
χρόνια μεταξύ των δύο Παγκόσμιων Πολέμων ως «φωλιά κατασκόπων».

Η Συμφωνία των Πρεσπών, που έγινε δυνατή μετά την πτώση από την εξουσία των εθνικιστών του VMRO -εξαιτίας και σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες-, κινητοποίησε το σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας όχι μόνο των δύο χωρών αλλά κυρίως των δύο υπερδυνάμεων.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως δείχνουν τώρα καθαρότερα δημόσιες συμπεριφορές και γεγονότα, η στόχευση της Θεσσαλονίκης ως χώρου κατάλληλου να αναπτυχθούν δραστηριότητες πρακτόρων, κατασκοπίας και αντικατασκοπίας είχε προηγηθεί της Συμφωνίας.

Για την ακρίβεια, είχε αρχίσει με την αποκάλυψη της ευθείας και ανοιχτής δυσαρέσκειας των Αμερικανών σχετικά με την τύχη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Οι… μέχρι παρεξηγήσεως, τότε, απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ αποκτούν φυσικά άλλη αξία σήμερα, ιδίως αν συναρτηθούν και με παλαιότερες δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι οποίοι αναφέρονταν με νόημα στη ρωσική διείσδυση στην πόλη, την οποία προφανώς παρακολούθησαν από πολύ κοντά και σε όλες τις φάσεις της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλιστα η συνάφεια του ρωσικού παράγοντα με τηλεοπτικά κανάλια και πρόσωπα που πλέκουν σε κάθε ευκαιρία εγκώμια για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ, παράλληλα, «προσωπικότητες» οι οποίες τις προηγούμενες δεκαετίες δέσποζαν υμνολογώντας με κάθε τρόπο τις ΗΠΑ και τον «ελεύθερο κόσμο» την τελευταία πενταετία μεταστράφηκαν σε ακραιφνείς ρωσόφιλους, διεισδύοντας με πολλαπλές δράσεις και στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τα πρόσωπα αυτά σχετίζονταν άμεσα με έναν από τους δύο απελαθέντες Ρώσους, τον πρώην γενικό πρόξενο του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, ο οποίος παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη αν και είχε απομακρυνθεί από τη θέση του.

Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» και σχετίζεται με ομάδα περίπου είκοσι νέων επιχειρηματιών οι οποίοι πριν από πέντε μήνες οργάνωσαν ταξίδι στις ΗΠΑ προκειμένου να αναπτύξουν συνεργασίες με αμερικανικές επιχειρήσεις σε θέματα εμπορίου και τουρισμού, σε μια ανεπιτυχή όπως αποδείχθηκε εκστρατεία, αφού, όπως πολύ ευγενικά διαπίστωσε(;) το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, «δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της αμερικανικής νομοθεσίας»(;).

Τα άτομα αυτά κάποιοι τα συνδέουν σήμερα με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Μακεδονικό καθώς μετά την «απογοήτευση» στις ΗΠΑ συνδέθηκαν ανοιχτά με τον ρωσικό παράγοντα.

Γνωστό πλέον είναι ότι ιδιαίτερο ρόλο έχει παίξει το Ελληνικό Παράρτημα της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ενωσης που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, επεκτάθηκε στη Βέροια και ανέπτυξε δράση στην Αλεξανδρούπολη. Αν η συγκεκριμένη δομή χρησιμοποιήθηκε μόνο ως κέντρο ή είχε και άλλες επαφές στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη προς διερεύνηση.

«Ακτωρ»-Παναγιωτίδης
Πρόεδρος του παραρτήματος ορίστηκε ο κ. Σίμος Παναγιωτίδης, ο οποίος είναι ο άνθρωπος της εταιρείας «Ακτωρ» στη Βόρεια Ελλάδα.

Η «Ακτωρ», πάντως, φέρεται να εμπλέκεται σε διάφορες τρέχουσες σοβαρές υποθέσεις και καταγγελίες στην ΠΓΔΜ, στις οποίες πρωτοστάτησε από την αντιπολίτευση ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο τελευταίος, επικαλούμενος έκθεση του ΟΟΣΑ -ότι ελληνική κατασκευαστική εταιρεία δωροδόκησε αξιωματούχους στην ΠΓΔΜ για να κερδίσει συμβόλαιο κατασκευής αυτοκινητόδρομου ύψους 270.000.000 ευρώ, με προσφορά υψηλότερη κατά 40.000.000 ευρώ- ονομάτισε την «Ακτωρ» και κατήγγειλε ξέπλυμα 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης από την ανεξάρτητη Εισαγγελία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς στα Σκόπια.

Οι πολλαπλές, τέλος, σχέσεις του αποκαλούμενου «εκκλησιαστικού παράγοντα» (κάποιες μονές του Αγίου Ορους, κάποιες μητροπόλεις και κατά τόπους μητροπολίτες ή παραθρησκευτικές οργανώσεις) χρήζουν ιδιαίτερης έρευνας.

Στα Σκόπια είχε γίνει γνωστό πριν από τρεις μήνες ότι αιφνιδιαστικά τα μέλη της ρωσικής πρεσβείας αυξήθηκαν κατά δεκαπέντε (15) άτομα.

Το γεγονός μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από τις αρχές ασφαλείας της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να διαταχθούν οι υπηρεσίες και οι αρχές ασφαλείας στο σύνολό τους να παρακολουθούν τις επαφές και τις κάθε είδους δραστηριότητες που αναπτύσσονταν στο εσωτερικό της χώρας.

Οι παρακολουθήσεις εστιάστηκαν κυρίως σε καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικούς και μέλη της αντιπολίτευσης, με έμφαση σε προσωπικότητες που σχετίζονταν με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την οποία είχε επισκεφθεί τέσσερις φορές πριν από την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Οι παρακολουθήσεις και η συλλογή στοιχείων οδήγησαν σε συλλήψεις μετά τα επεισόδια που έγιναν από διαμαρτυρόμενους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα στόματα «άνοιξαν» και γι’ αυτό είχαμε την εμφάνιση Ζάεφ που αναφέρθηκε σε «Ελληνες επιχειρηματίες» οι οποίοι «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» και «έδωσαν ποσά από 13 έως 21.000 δολάρια για διάπραξη βίαιων ενεργειών»...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ...
Απόστολος Λυκεσάς
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: