13.7.18

Ντύθηκε «Ινκας» ο Κοτζιάς…

Στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συμμετείχε στη...
2η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum - ACForum).

Στην ομιλία του ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας των πολιτισμών στο πλαίσιο πολυδιάστατων συνεργειών, ως ένα σημαντικό επόμενο βήμα στην ανάπτυξη μίας θετικής ατζέντας.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο μακρύ ταξίδι που έκανε αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη χαρά του να συμμετέχει στο Φόρουμ της Λα Παζ, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από την Αθήνα σε συνεργασία με τον Κινέζο ομόλογό του στο πνεύμα της σύνδεσης των αρχαίων πολιτισμών με τη σύγχρονη εποχή. Εστιάζοντας στην "πολιτισμική αλληλεπίδραση" που υφίσταται σήμερα τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης κατανόησης των πολιτισμών , ως «δεξαμενές σοφίας» για την επίλυση σύγχρονων απειλών της ανθρωπότητας, "στη βάση της αρχής του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ισοτιμίας τους, και της αναγνώρισής τους ως πολιτισμούς της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σε μία εποχή που κυριαρχεί, όπως είπε, η σκληρή ισχύς και η τεχνολογική πρόοδος την επιτείνει, τελικώς κερδίζουν αυτοί που μιλούν με τη γλώσσα της ήπιας ισχύος, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει "η διπλωματία, η αίσθηση περί δικαίου, η «πολιτιστική υπεροχή» στις διεθνείς σχέσεις" καταδεικνύοντας την ανάγκη ανάδειξης πιο συντονισμένα της πολιτιστικής διάστασης των διεθνών σχέσεων ώστε να μπορεί να υπάρξει "κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού".

"Τα τρία στοιχεία του πολιτισμού, η επικαιρότητά του, η ήπια ισχύς, η οικονομική του διάσταση, η δυνατότητα να συνδέσει και να σταθεροποιήσει τον κόσμο σε μια ασταθή περίοδο, καθιστούν σημαντική τη συνέχιση και την ενδυνάμωση της πρωτοβουλίας μας" υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: