4.7.18

Η «συνωμοσία» Γιούνκερ – Τσίπρα...

H Νέα Δημοκρατία έχει στηρίξει την τελική της «έφοδο» προς την εξουσία σε δύο άξονες: Στην «απονομιμοποίηση» της κυβέρνησης μέσω του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και στο αφήγημα της...
οικονομικής καταστροφής και του «4ου Μνημονίου».

Το πρώτο σκέλος υπηρετείται στην τρέχουσα συγκυρία με τον εθνικοπατριωτικό ανένδοτο στο Μακεδονικό και με την εκμετάλλευση των διαφοροποιήσεων του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ. Στο δεύτερο σκέλος όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα – το αφήγημα εμφανίζει βαθιές ρωγμές, εάν δεν έχει ήδη καταρρεύσει πλήρως.

Oι εταίροι και οι δανειστές, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έως τον Μάριο Σεντένο και το ίδιο το ΔΝΤ δηλώνουν ότι το Μνημόνιο τελείωσε οριστικά και πως «έξοδος από το πρόγραμμα, σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα. Η Κομισιόν επίσης, δια του Πιερ Μοσκοβισί, αφήνει ανοιχτό παράθυρο να μην εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, οι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν – σταδιακά μεν αλλά σταθερά – την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, και οι αγορές παγιώνουν την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κάτω από το κρίσιμο όριο του 4%.

Εν μέσω όλων αυτών, μένουν σχεδόν μόνοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να διακηρύσσουν ότι η χώρα «αλυσοδένεται» σε 4ο Μνημόνιο, δεσμεύεται σε νέα μέτρα αέναης λιτότητας και επίκειται ο νέος Αρμαγεδών για φορολογούμενους και συνταξιούχους. Και να χαρακτηρίζουν, λίγο ως πολύ, «ψεύτη», «ασόβαρο» και «εθνικολαϊκιστή» τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επειδή τόλμησε να επιβεβαιώσει πως η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το τέλος του Μνημονίου μπορεί, όντως, να επιτρέψει την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις.

Προς ολοκλήρωση, δε, της εν λόγω… απονομιμοποίησης και της Κομισιόν πλέον, κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της ΝΔ διέρρεαν σήμερα και το πλήρες σενάριο της εναντίον τους «συνωμοσίας». Με βάση αυτό το σενάριο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – ο προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – πρόεδρος της Κομισιόν, ο σοσιαλιστής επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας έχουν συνασπιστεί κατά της ΝΔ και παίζουν en bloc και «με μη καθαρούς όρους» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για να… αλώσουν την εξουσία όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ητοι, για να στηρίξουν την προσπάθεια του Πιερ Μοσκοβισί να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κομισιόν μετά από έναν χρόνο – μια προσπάθεια, παρεμπιπτόντως, που στις Βρυξέλλες θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπη κι ακόμη κι εάν προχωρήσει θα πρέπει να περάσει μέσα από πολύ πιο σύνθετους μηχανισμούς ισχύος και επιρροής.

Πάνω σ’ αυτήν την θεωρία ήρθε σήμερα και η Ντόρα Μπακογιάννη να επιτεθεί, μετά τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Πιερ Μοσκοβισί λέγοντας ότι ο επίτροπος «δεν έδωσε δείγματα σοβαρότητα». Και πάνω στο ίδιο μοτίβο ήρθε και ο – εκτός ΝΔ μεν, αλλά πρωταγωνιστής του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου – Ευάγγελος Βενιζέλος να απευθύνει και εκείνος συστάσεις στους κυρίους Γιούνκερ και Μοσοκοβισί καλώντας τους «να σκεφτούν εάν η Κομισιόν πρέπει να ενθαρρύνει τον εθνολαϊκισμό» - δηλαδή, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Πρόκειται για θεωρία που, αν μη τι άλλο, παράγει πολιτική ίντριγκα, αλλά μάλλον πάσχει εμφανώς από αξιοπιστία. Εν ολιγοις, στην καλύτερη περίπτωση η στρατηγική της ΝΔ αποδεικνύεται ελλειμματική και κοντόφθαλμη, στην χειρότερη υποκρύπτει μυστική ατζέντα, όπως τουλάχιστον εκτιμάται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Επί της δεύτερης εκδοχής, δε, χαρακτηριστική ήταν η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου:
«Υπάρχουν», είπε, «ακόμη πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν επενδύσει την ύπαρξη τους στην ανακύκλωση της κρίσης, την υποτίμηση της εργασίας, την ασυδοσία και τη διαιώνιση της διαπλοκής. Όλα αυτά που, κατ’ αυτούς, μπορούσαν να συνεχίζονται υπό τη διαρκή επίκληση των εξωτερικών καταναγκασμών και της έκτακτης ανάγκης…

…Στην ίδια λογική, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε και αυτός να κάνει παρατήρηση στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που κατεδάφισε το αντιπολιτευτικό του αφήγημα αλλά στέρησε και το άλλοθι για το βαθειά αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ. Νέο μνημόνιο, νέα μέτρα, νέα καθίζηση μισθών, νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας, νομιμοποίηση της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου.

Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Που δεν χρειάζεται έξωθεν εντολές για να εφαρμοστεί. Αλλά πιθανόν να χρειάζεται έξωθεν εντολές για να αποκτήσει άλλοθι»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: