9.7.18

Ο Τραμπ φέρνει το... σόου στην Ευρώπη...

Μετά το ναυάγιο στη Σύνοδο των G7, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του NATO προετοιμάζονται για σειρά εκρηκτικών επαφών στις Βρυξέλλες εκτιμώντας ότι ο...
Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει ακόμη ένα «σόου» εμπρηστικών δηλώσεων και ενεργειών. 

Συνεργάτες των ηγετών των κρατών-μελών της συμμαχίας εκφράζουν φόβους πως η επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO (την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες) ενδέχεται να καταλήξει σε... Κεμπέκ νο2 με τον Ντόναλντ Τραμπ να θεωρείται βασικός «ύποπτος» να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις. 

Η βασική απαίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, όπως την έχει εκφράσει αρκετές φορές, είναι να συμμετέχουν οι χώρες με μεγαλύτερα ποσά στη χρηματοδότηση της συμμαχίας. Πρόσφατα, μάλιστα, επιτέθηκε απευθείας στην Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ φροντίζουν και πληρώνουν για την ασφάλεια της Γερμανίας, τη στιγμή που η καγκελάριος προωθεί ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με αναλυτές, είναι να απαιτήσουν οι ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους να πληρώνουν απευθείας τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Ευρώπη. Αυτό, βέβαια, θα σημάνει σημαντική απομάκρυνση από τη μέχρι τώρα φιλοσοφία της Συμμαχίας. Δεν αποκλείεται, πάντως, ο πρόεδρος Τραμπ να τοποθετηθεί και για το θέμα των δασμών της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ, απειλώντας με στρατιωτική αποχώρηση από την ήπειρο. 

Όμως το ενδεχόμενο να «τα σπάσουν» οι ηγέτες των κρατών-μελών ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου η Δύση (κυρίως οι ΗΠΑ) βρίσκεται σε αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.

Όπως σημειώνει και το politico, οι Σύνοδοι του NATO δεν έχουν σχέση με τις αντίστοιχες της Ε.Ε., που κρατούν πολλή ώρα και το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο. Στις συναντήσεις του NATO τα πάντα βρίσκονται στη θέση τους και κανένας δεν παρεκκλίνει από τις ομιλίες και τις προσυμφωνημένες ανακοινώσεις.

Το έκανε, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ στην περασμένη Σύνοδο, όταν και προκάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους του να δώσουν περισσότερα χρήματα για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Σε αυτή τη συγκυρία τον ρόλο γεφυροποιού παίζει ο γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα προσπαθήσει να επιστήσει την προσοχή σε θέματα όπως η χρηματοδότηση, οι δυνατότητες και οι δεσμεύσεις. 

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όμως, έχει αυτή τη φορά και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών αναμένεται να αποτιμήσουν τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την πρόσκληση προς τα Σκόπια για ένταξη στη Συμμαχία. Τ

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει συναντήσεις με τον Γενς Στόλτενμπεργκ και, ενδεχομένως, με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου αναμένεται να θέσει επιτακτικά και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Τα φλας θα είναι στραμμένα και στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα ως υπουργός Άμυνας, όμως έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις του στη συμφωνία.

Η πρώτη του... Σουλτάνου
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά την ορκωμοσία του στο νέο ρόλο του ως... υπερπροέδρου της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν έχει πολλά ανοικτά μέτωπα με αρκετούς από τους συμμάχους στο NATO και αναμένεται με ενδιαφέρον τόσο η στάση του όσο και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων ηγετών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: