3.7.18

Αντιπολίτευση κατά Μοσκοβισί...

Χαρακτήρα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης έλαβαν οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί στη Βουλή, για τα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, καθώς...
επίσης και για το ανοιχτό παράθυρο που άφησε περί μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις.

Στις δηλώσεις που άναψαν στην κυριολεξία φωτιές, απάντησαν με έντονο τρόπο οι πολιτικοί αρχηγοί, που κάλεσαν τον Επίτροπο να διασαφηνίσει τη θέση του απέναντι στις προνομοθετημένες περικοπές. Παράλληλα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, έλαβε συστάσεις να είναι προσεκτικότερος στις δημόσιες τοποθετήσεις του, «έπειτα από τις τόσες θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μοσκοβισί, τόσο στην πρωτολογία, όσο και στη δευτερολογία του, υπογράμμισε ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup η Ελλάδα δεν θα μπει σε τέταρτο μνημόνιο, καθώς δεν ζητούνται νέες μεταρρυθμίσεις ούτε θα υπάρχει παρουσία της τρόικα στην Αθήνα. Με την τοποθέτησή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις και τα τόνισε πως μαζί με τη χώρα μας θα εξετάζεται η τήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Εντός της αιθούσης η ΝΔ δια του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη εμφανίστηκε να αμφισβητεί ευθέως το ευρωπαϊκό αφήγημα για επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, το οποίο προφανώς θέλει να αξιοποιήσει πολιτικά και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Έτσι, σε αντίθεση με όσα νωρίτερα είχε πει ο Επίτροπος, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για 4ο μνημόνιο με σκληρές θυσίες. Στον αντιπρόεδρο της ΝΔ απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που εκτίμησε πως «κατέρρευσε το αφήγημα της ΝΔ» και σχολίασε πως «ο κ. Χατζηδάκης θύμωσε με την αλήθεια».

Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε στις απόψεις του περί καθαρής εξόδου και κατά τη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρήκαμε λύση για την Ελλάδα. (…) Γνωρίζω τα κοινωνικά τραύματα που υπέστη ο ελληνικός λαός. Γνωρίζω ότι οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται ότι οι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους. (…) Είμαι πεπεισμένος ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς τώρα και ότι η συμφωνία της 21ης Ιουνίου, είναι ιστορικό επίτευγμα. Διότι σημαίνει πως η Ελλάδα θα σταθεί πλέον στα δικά της πόδια με δική της αναπτυξιακή στρατηγική και θα είναι κανονικό μέλος της ευρωζώνης όπως κάθε άλλη χώρα».

Μάλιστα, άφησε εκ νέου ανοιχτό παράθυρο για να μην εφαρμοστεί η περικοπή στις συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα το δούμε αυτό εν καιρώ. Στα λατινικά υπάρχει η έκφραση pacta sunt servanda, που σημαίνει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Όλες οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν εντός προγράμματος πρέπει να εκπληρωθούν χωρίς υπαναχώρηση. Από την άλλη, η Ελλάδα είναι πλέον κανονική χώρα επομένως θα μας παρουσιάσει στις 15/10 το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η απαίτηση εκεί είναι να εκπληρώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί. Και βλέπω ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε πάντα υπεραπόδοση του στόχου. Θα το συζητήσουμε λοιπόν υπό το φως αυτών των δύο παραμέτρων. Οι δεσμεύσεις πάντως πρέπει να τηρούνται».

Αιχμές κατά Μοσκοβισί από τους πολιτικούς αρχηγούς
Την θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή ακολούθησαν οι κατ ιδίαν συναντήσεις του κ. Μοσκοβισί με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επέκριναν τις τοποθετήσεις του επιτρόπου.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Επίτροπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015»και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα.

Απαντώντας το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου τόνισε: «Μετά τον κ. Χατζηδάκη, ήρθε η σειρά του κ Μητσοτάκη να κάνει παρατήρηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Μοσκοβισί που μίλησε για τη θετική οικονομική πορεία της χώρας και το τέλος των μνημονίων. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη εκεί στη ΝΔ».

Αλλά και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη συνάντησή της με τον Επίτροπο. «Εξήγησα στον κ. Μοσκοβισί ότι με αυτή την αναιμική ελάφρυνση του χρέους και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ναρκοθετείται η αναπτυξιακή προοπτική και φτωχοποιούνται ακόμα περισσότερο οι Έλληνες» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και κατέληξε:

«Ζήτησα τη μη περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Η Επιτροπή να ξεκαθαρίσει τη θέση της άμεσα ώστε να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των συνταξιούχων».

Παράλληλα, και ο πρόεδρος του Ποταμιού, αν και δεν εμφανίστηκε εξίσου επικριτικός με τους προηγούμενους, εξέφρασε σαφείς προβληματισμούς για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι «ο Πιέρ Μοσκοβισί, στα χρόνια της κρίσης και σε κρίσιμες στιγμές, έχει υπάρξει στο πλευρό των Ελλήνων. Και έτσι, παρά τις επιμέρους διαφωνίες σε κάποιες επισημάνσεις, πρέπει να θεωρείται σύμμαχος των Ελλήνων. Το επεσήμανα, όπως και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Τα μεγάλα πλεονάσματα σημαίνουν λιγότερα χρήματα για ανάπτυξη. Θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το έχει σκεφτεί καλά. Η ελληνική κυβέρνηση να το διαπραγματευθεί καλύτερα και να μην έχουμε τέτοιες δεσμεύσεις για τόσα πολλά χρόνια»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: