14.7.18

Σφήνα στη δόση το προσφυγικό...


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, δεν δείχνει όμως την ίδια βιασύνη με την Ιταλία και την Αυστρία, ενώ λίγο τον απασχολεί το ζήτημα με την...
Ισπανία. Στις αρχές Αυγούστου θέλει να ξεκινήσει τις διαδικασίες επαναπροώθησης και παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου του, για τη δημιουργία κέντρων κράτησης όσων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί.

Το σχέδιο διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα του Χ. Ζεεχόφερ προβλέπει γρήγορη και μεγάλης κλίμακας διαδικασία επαναπροωθήσεων, ώστε μέχρι τα τέλη του χρόνου να ολοκληρωθεί η μεταφορά των ανθρώπων που είχαν καταγραφεί στα ελληνικά hot-spots μέσω του συστήματος Eurodac και υπολογίζονται σε περίπου 3.500 άτομα. Με ανάλογους ρυθμούς προβλέπεται ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης για 2.700 περιπτώσεις.

Οι δεσμεύσεις

Προβλέπεται επίσης ότι η Ελλάδα θα αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν προσφυγικές δομές και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Γερμανία για την αποτροπή της μετακίνησης των αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Σε αντάλλαγμα η Γερμανία θα προσφέρει τεχνική και οικονομική βοήθεια. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά θα φανεί στο κείμενο της συμφωνίας.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ο Χ. Ζεεχόφερ έχει ήδη προϊδεάσει ότι θα μεταφέρει την ευθύνη στην καγκελάριο Αν. Μέρκελ, λέγοντας πως το ζήτημα απαιτεί σύνθετους χειρισμούς και υπερβαίνει την αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον πρόβλημα για την καγκελάριο είναι ότι το προσφυγικό συνδέθηκε στο εσωτερικό της Γερμανίας από το ακροδεξιό AfD και τους φιλελεύθερους του FDP με το θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Μπάμπη Αγρολάμπου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: