7.7.18

Στριμωγμένη στη γωνία...

Ανγκελα Μέρκελ- Χορστ Ζεεχόφερ- Ολαφ Σολτς
Η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία εκτονώθηκε προσωρινά με τη συμφωνία των κυβερνητικών κομμάτων –της Ενωσης CDU/CSU και του SPD– για τη νέα προσφυγική πολιτική, αλλά δεν τελείωσε.

Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα και, αν δεν παρουσιαστούν αποτελέσματα μέσα στο καλοκαίρι, οι...
τοπικές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο θα αποτελέσουν νέα δοκιμασία για τη συνοχή του μεγάλου συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, κέρδισε τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης με τη Μέρκελ και επέβαλε τη βαυαρική γραμμή έναντι της ευρωπαϊκής λύσης που επιδίωκε η καγκελάριος.

Στο εσωτερικό απέδειξε ότι το CSU, αν και είναι ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, μπορεί να εκβιάσει καταστάσεις, αφού από την άλλη πλευρά το SPD φοβάται και τη σκιά του λόγω του δημοσκοπικού κατήφορου στον οποίο βρίσκεται.

Και στο ευρωπαϊκό πεδίο, όμως, οι πρωτοβουλίες του με τον πρωθυπουργό της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, υπονομεύουν τη θέση της Μέρκελ, εμφανίζοντας την καγκελάριο σε ρόλο παθητικού θεατή των εξελίξεων.

Η νέα προσφυγική πολιτική του Βερολίνου θα τεθεί στο τραπέζι της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών

. Ο Ζεεχόφερ δεν έχει λόγο να αγωνιά για την υποδοχή της από τους άλλους υπουργούς Εσωτερικών. Η πλειοψηφία είναι υπέρ της αποτροπής νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων.

Το βασικό ερώτημα είναι αν θα προωθήσει περαιτέρω τις διμερείς συμφωνίες επί της αρχής με την Ελλάδα και την Ισπανία και τι θα καταφέρει με την Ιταλία, έχοντας απέναντι τον πρόεδρο της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Οι άξονες των προθύμων
Οι άξονες των προθύμων βρίσκονται έως τώρα μόνον στη φαντασία του Βαυαρού πολιτικού αλλά και έτσι ακόμα παράγουν πολιτικά αποτελέσματα.

Η αντιμεταναστευτική (και αντιπροσφυγική) ρητορική της Ομάδας Βίζεγκραντ υπό τον Ορμπαν τείνει να γίνει κατευθυντήρια γραμμή στην Ευρώπη και κομβικό ζήτημα στις ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο.

Στη Βαυαρία, ο τοπικός πρωθυπουργός Μ. Σέντερ έχει κάνει ήδη προεκλογικό σύνθημα ότι θα σταματήσει «τον προσφυγικό τουρισμό».

Η άποψη των ίδιων των προσφύγων δεν τον ενδιαφέρει βεβαίως, αλλά η πολιτική αντιπαράθεση έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη πόλωση στη Βαυαρία, με το 42,4% των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ των χειρισμών του και το 42,1% κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Civey για το Spiegelonline.

Η λύση Ζεεχόφερ για τις άμεσες επαναπροωθήσεις είναι αμφίβολο πως θα έχει θεαματικά αποτελέσματα, ικανά να ανακόψουν την άνοδο του ακροδεξιού AfD.

Εάν η εφαρμογή της εστιαστεί στις νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, θα πρόκειται για πέντε-δέκα περιπτώσεις την ημέρα, όπως ο ίδιος τόνισε σε δηλώσεις του και σε αυτό τον αριθμό συγκλίνουν οι εκτιμήσεις του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου, Ολαφ Σολτς.

Με τις παρούσες συνθήκες δηλαδή ο συνολικός αριθμός αυτών των ανθρώπων θα κυμαίνεται στο τέλος του 2018 σε 4.000-5.000, ένα μικρό κλάσμα από το όριο των 220.000 προσφύγων που έχει συμφωνήσει προγραμματικά η γερμανική κυβέρνηση να δέχεται κάθε χρόνο.

Πλην όμως ο Ζεεχόφερ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει με τις 64.000 ανάλογες περιπτώσεις προηγούμενων ετών.

Οπως δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στην περίπτωση που το σχέδιο των άμεσων επαναπροωθήσεων ναυαγήσει.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να θέσει θέμα Σένγκεν για την Ελλάδα, εάν δεν πάρει διμερή συμφωνία όπως αυτή της Γερμανίας, με την παρακίνηση και της Αυστρίας.

Αποφάσεις ακύρωσης
Σύμφωνα με την οργάνωση «Pro Asyl» το σχέδιο επαναπροωθήσεων είναι νομικά διάτρητο και αντίκειται τόσο στον Κανονισμό του Δουβλίνου, όσο και στους κανονισμούς της συμφωνίας Σένγκεν.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι σε προηγούμενες διοικητικές πράξεις επαναπροωθήσεων από τη Γερμανία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης για την Ελλάδα και για την Ιταλία, αλλά ακόμη και για την Ουγγαρία, για διαφορετικούς λόγους.

Για την Ελλάδα, η δικαστική αιτιολόγηση επικεντρώθηκε στην έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος προστασίας των προσφύγων.

Για την Ουγγαρία, η αιτιολόγηση επικεντρώθηκε στις συνθήκες φιλοξενίας σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γ. Μπούκχαρτ, εκτίμησε ότι το μόνο ορατό αποτέλεσμα του σχεδίου Ζεεχόφερ είναι ότι διαβρώνει την αξιακή βάση της Ε.Ε. και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μπάμπης Αγρολάμπος

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: