7.7.18

Αυτές είναι οι εκλογικές περιφέρειες στο λεκανοπέδιο της Αττικής...



Σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες διαιρείται ο νομός Αττικής, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που...
εντάχθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κλεισθένης 1», που αφορά τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Με άλλη τροπολογία δημιουργείται Επιτροπή για να εξεταστεί το θέμα της ψήφου των αποδήμων, αναβάλλοντας την σχετική απόφαση για κάποια, απροσδιόριστη χρονικά στιγμή, στο μέλλον.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η Αττική χωρίζεται στις εξής εκλογικές περιφέρειες:
Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, που αποτελείται από τον Δήμο Αθηναίων.
Β1 εκλογική περιφέρεια βόρειου τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Β2 εκλογική περιφέρεια δυτικού τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Β3 εκλογική περιφέρεια νότιου τομέα Αθηνών, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
Α΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, που αποτελείται από τους Δήμους Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πειραιώς, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας -Μεθάνων και Υδρας.
Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, που αποτελείται από τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας.
Α΄ εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους Δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού.
Β΄ εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που αποτελείται από τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
Η Θεσσαλονίκη χωρίζεται σε:

Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά.

Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους Δήμους Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου.

Οι τροπολογίες προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο απο την πλευρά των ΑΝΕΛ όσο και απο την αντιπολίτευση, ιδίως σε ότι αφορά την ψήφο των αποδήμων, αλλά και την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Τι αλλάζει για τις υποψηφιότητες των αρχηγών κομμάτων

Στην τροπολογία που αφορά την κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών περιλαμβάνεται ρύθμιση που ορίζει ότι ο αρχηγός του κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων μπορεί να συμμετέχει σε τρεις περιφέρειες ως υποψήφιος (σ.σ. έως τώρα ήταν σε δύο).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ωφελεί τα μικρά κόμματα, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση που αφορά την τροπολογία, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να επιλέξουν σε ποια περιφέρεια θέλουν να εκλέξουν βουλευτή.

Συγκεκριμένα, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει: «Με δεδομένο ότι η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα πολιτικά κόμματα και κυρίως τα μικρότερα σε εκλογική δύναμη, τη δυνατότητα να προβλέψουν με σχετική βεβαιότητα το σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα, και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή του επικεφαλής κάθε συνδυασμού στη Βουλή, διευρύνεται η προβλεπόμενη στο άρθρο 34 του Π.Δ. 26/2012 δυνατότητα του επικεφαλής να είναι υποψήφιος σε περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες».

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: