16.7.18

«Μακεδονικά» και αντικυβερνητικά...

Στη Βόρεια Ελλάδα ανηφορίζει αυτή την εβδομάδα το Κίνημα Αλλαγής έχοντας ως προμετωπίδα το Μακεδονικό αλλά και ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. Κεντρικός σταθμός της περιοδείας της Φώφης Γεννηματά θα είναι η...
ομιλία της την Τετάρτη στις Σέρρες όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις του φορέα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη δυσαρέσκεια που εκφράζει για το μείζον αυτό εθνικό θέμα ένα τμήμα της βορειοελλαδίτικης κοινωνίας.

Κάνοντας στροφή στο λεγόμενο «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ και ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση με την ευρύτερη πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που έχουν χαιρετίσει τη συμφωνία, η κ. Γεννηματά ευελπιστεί σε πολιτικά οφέλη μέσα από την αρνητική στάση που έχει επιλέξει, κάτι που αποδεικνύει και με την απόφασή της να επισκεφθεί μέσα στην παρούσα συγκυρία περιοχές της Μακεδονίας.

Χαρακτηριστικές για την απορριπτική προσέγγιση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι οι επισημάνσεις που έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή της η επικεφαλής του φορέα αναφερόμενη στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός ότι τόσο ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και το τελικό κείμενο του ΝΑΤΟ διευκρινίζουν με σαφήνεια ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα βήματα που προβλέπονται από τη συμφωνία προκειμένου να επικυρωθεί η ένταξη στη συμμαχία, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για κίνδυνο «να βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα» (ΣΚΑΪ, 13/6).

«Δεν είναι μια απλή πρόσκληση. Ξεκινάει η διαδικασία για την ένταξή τους. Και τους λέγαμε, ας πάρει απόφαση το ΝΑΤΟ ότι θα προσκληθούν μόλις ολοκληρώσει η πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Εάν προχωρήσουν σε κυρώσεις της ένταξης οι άλλες χώρες και μείνει η Ελλάδα στο τέλος μόνη της, θα έχουν διαμορφωθεί μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Αυτό επισημάναμε από την πρώτη στιγμή. Τώρα φοβάμαι ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος», συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, το θέμα του Μακεδονικού στάθηκε η αιτία για ακόμη μία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο,τι έκανε σήμερα ο Τσίπρας, πιστεύω ότι θα έκανε και ο Ανδρέας, με βάση τη σημερινή συγκυρία», εκτίμησε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογραμμίζοντας πως «ο Ανδρέας ήταν πατριώτης, δεν ήταν πατριδοκάπηλος».

«Είναι θράσος να μιλούν εκείνοι οι οποίοι ξόδεψαν το κεφάλαιο που δημιούργησε ο Ανδρέας με την ενδιάμεση συμφωνία. Οι Κουρουμπλήδες καλύτερα να σιωπούν, διότι μετά την Υβρι έρχεται η Νέμεσις», ήταν η καυστική απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλου Χρηστίδη.

Να ξανα­κυβερνήσουμε...

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της απόφασης της Χαριλάου Τρικούπη για κομματική επαγρύπνηση και εντός θέρους, αλλά και λόγω των κενών που δημιουργήθηκαν από την αποχώρηση του Ποταμιού, από το Κίνημα Αλλαγής ανακοινώθηκε η πλήρης συγκρότηση των Γραμματειών των Τομέων και των Δικτύων, με σκοπό –όπως τονίστηκε– να αναλάβουν την «καθημερινή πολιτική παρέμβαση ενόψει της κρίσιμης πολιτικής περιόδου που ακολουθεί, την περαιτέρω εξειδίκευση του προγραμματικού πλαισίου αλλά και την κοινωνική δικτύωση του Κινήματος Αλλαγής».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο φορέας της Κεντροαριστεράς, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση των Επιτροπών Ψηφοδελτίων για τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τίθεται «σε πλήρη ετοιμότητα» για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις «που θα τον καταστήσουν πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις την επόμενη ημέρα και κυρίαρχο προοδευτικό πόλο απέναντι στις λογικές της συντήρησης και του διχασμού του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.».

Δίνοντας το στίγμα των στοχεύσεων του χώρου, ο νέος γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Σταμάτης Μαλέλης, δήλωσε σε συνέντευξή του (Εθνος της Κυριακής) ότι «δεν αρκεί η τρίτη θέση» και η παράταξη «πρέπει και πάλι να ηγεμονεύσει». Οπως σημείωσε ο κ. Μαλέλης, «δεν μας πάει ο ρόλος του κομπάρσου. Θα δώσουμε αγώνα να κερδίσουμε ξανά τους πολίτες που κάποτε μας πίστεψαν. Πρέπει η Δημοκρατική Παράταξη, που ξεκινάει από το προοδευτικό Κέντρο και φτάνει στην ανανεωτική Αριστερά να ξανακυβερνήσει».

Καταγγελίες Κωνσταντινόπουλου

Πάντως, η συγκρότηση των Τομέων και τα πρόσωπα που επελέγησαν προκάλεσαν νέες εσωτερικές αντιδράσεις και δημόσιες ηχηρές καταγγελίες ακόμη και από στελέχη που στέκονται στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά. Για τον λόγο αυτόν, δεν πέρασε απαρατήρητη η ανάρτηση του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο twitter, με την οποία αφήνει αιχμές για αναξιοκρατικούς διορισμούς με μοναδικό κριτήριο τις φιλικές σχέσεις με την ηγεσία, καθώς και με τα κορυφαία στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου.

«Δυστυχώς στο #Kinima_Allagis για ακόμη μια φορά οι παρέες της ηγεσίας και των υποψηφίων, πάλι διορίστηκαν! Δεν τους προβλημάτισε το τέλος με το Ποτάμι. Δεν μιλήσαμε μια, δεν μιλήσαμε δυο, αλλά να συνεχίζεται η ίδια ιστορία που μας τραυματίζει πολλαπλώς είναι άδικο για τους 212.000!», ανέφερε στο δηκτικό σχόλιό του ο βουλευτής...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: