19.7.18

Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Κοτζιάς...

...μετά την ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ...

Σε επικίνδυνες ατράπους εισέρχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις έπειτα από την πρωτοφανή για την οξύτητά τους ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, χθες, με αφορμή την...
απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο ιδιώτες με την κατηγορία ότι υποσκάπτεται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Μόσχα απάντησε σήμερα καθιστώντας γνωστό ότι ματαιώνεται η σχεδιαζόμενη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο κ. Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο με τη Μόσχα.

Ματαίωση της επίσκεψης

Σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενος δηλώσεις του ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, ανακοινώθηκε η ματαίωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο δεν είναι πλέον κατάλληλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη, διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν πως το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Ο Ρώσος Πρέσβης ανακοίνωσε επίσης ότι η Μόσχα θα προχωρήσει στην απέλαση Ελλήνων διπλωματών, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον αριθμό των ατόμων. «Έχουμε πει πως θα ακολουθήσουν αντίποινα. Δεν ξέρω πότε, ποιους αφορά και τον ακριβή αριθμό τους, αλλά φυσικά, θα υπάρξουν μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το χρονικό της έντασης

Οι εν λόγω κινήσεις καταδεικνύουν πως οι σχέσεις των δύο χωρών που από το 2015 και για ορισμένο χρονικό διάστημα αναθερμάνθηκαν, όχι μόνο έχουν ψυχρανθεί, αλλά στην κυριολεξία περνούν περίοδο πρωτόγνωρης έντασης. Μια ένταση που εν πολλοίς οφείλεται στην επιλογή να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και να συνεπακόλουθα και να εγκαταλειφθεί η στρατηγική της ουδετερότητας της Αθήνας απέναντι στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

Είναι γνωστό πως η Ρωσία έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς με την ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα απωλέσει και τα τελευταία ερείσματα που της είχαν απομείνει στην περιοχή των Βαλκανίων.

Χθες, η Αθήνα εξέδωσε μία πολύ σκληρή απάντηση στις δηλώσεις που είχε κάνει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα. Η Ζαχάροβα είχε σημειώσει πως θα υπάρξουν αντίμετρα στις ελληνικές απελάσεις και σε πρωτοφανές ύφος προσέθεσε: «Θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επικοινωνήσει με την ρωσική πλευρά και να μην υποκύπτει σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα». Διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε τηλεφωνικώς τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες». «Είναι ψέμα ότι υπήρξε τηλεφώνημα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο τηλεφώνημα γίνεται λόγος, ακόμη περισσότερο για ποια απειλή. Κανένα στοιχείο δεν δόθηκε στη ρωσική πλευρά. Κανένα τέτοιο θέμα δεν τέθηκε στην επικοινωνία Κοτζιά-Λαβρόφ». «Είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις εν λόγω πληροφορίες που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ», ανέφερε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις, πάντα διατηρούμε την κατανόησή μας. (…) Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη».

«Οι δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωνε το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών.

Βήμα πίσω από Ζάεφ

Εν τω μεταξύ, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έκανε, χθες, ένα βήμα πίσω από τις δημόσιες καταγγελίες του για άμεση εμπλοκή ρώσων επιχειρηματιών στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη να δοθούν στις ελληνικές αρχές τα έγγραφα με τις έρευνες για τις σχετικές καταγγελίες, γιατί «πρόκειται για δηλώσεις ατόμων, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί και ειπώθηκαν στις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια προφορικής συνομιλίας». Παραδέχεται με άλλα λόγια ο Ζάεφ, ότι οι καταθέσεις όχι μόνο είναι ανεπιβεβαίωτες αλλά και τα «στοιχεία», είναι επί της ουσίας ανεπίσημες καταθέσεις.

«Πρόκειται για καταθέσεις ατόμων που τις έδωσαν μετά τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών μπροστά στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της οργάνωσης Komiti [σ.σ. πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων που ανήκει σε Ρώσο επιχειρηματία]. Έκανα αυτά τα σχόλια για να στείλω ένα μήνυμα ότι πρέπει να χτίσουμε φιλία και όχι να δημιουργούμε έδαφος για εξάπλωση της εχθρότητας. Η Μακεδονία (sic) ήδη δείχνει το παράδειγμα οικοδόμησης φιλίας και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστήριξε χαρακτηριστικά...

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: