17.7.18

Θέλει απαντήσεις η ΝΔ...

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχουν βάλει η υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών καθώς επίσης οι...
καταγγελίες περί εμπλοκής Ελλήνων επιχειρηματιών σε προσπάθεια αναταραχής στην ΠΓΔΜ για να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν απαντήσεις για την απόπειρα σύνδεσης του ζητήματος των διπλωματών, με υπόγεια παιχνίδια επιχειρηματιών που είναι φίλα προσκείμενοι στη Μόσχα.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, η κυβέρνηση αρκείται σε διαρροές» και ζητεί ενημέρωση στη Βουλή, ενώ το Κίνημα Αλλαγής καλεί το υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ και να διερευνήσει την υπόθεση με τη δωροδοκία Ελλήνων επιχειρηματιών σε Σκοπιανούς πολίτες.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «είναι αυτονόητο ότι κάθε απόπειρα εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, αυστηρά και αποφασιστικά». Αυτό, όπως σημειώνει, ισχύει προφανώς και για την περίπτωση των Ρώσων διπλωματών, εφόσον προέκυψαν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμειξή τους σε παράνομες δραστηριότητες εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ν.Δ. «είναι απαράδεκτο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, η κυβέρνηση να αρκείται σε διαρροές και η μόνη πληροφόρηση που έχουν οι πολίτες και τα πολιτικά κόμματα να προκύπτει από πληροφορίες των ΜΜΕ και απροσδιόριστες πηγές».

Η Ν.Δ. θυμίζει ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή, ιδίως «όταν ορισμένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είχαν μέχρι πρότινος προνομιακές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Υποστηρίζει παράλληλα πως «είναι τουλάχιστον κωμικό να επιχειρείται από κυβερνητικούς παράγοντες η συσχέτιση της παράνομης δράσης των Ρώσων διπλωματών με την καθολική αποδοκιμασία της συμφωνίας που υπέγραψαν οι Τσίπρας και Ζάεφ».

«Ακόμη πιο φαιδρό» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος, «είναι να ισχυρίζονται ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που μετείχαν και μετέχουν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν τάχα υποκινηθεί ή και… πληρωθεί από σκοτεινά ρωσικά συμφέροντα».


Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας πως «το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει το αυτονόητο. Να επικοινωνήσει σήμερα με τον κ. Ζάεφ και να μάθει ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες επιχείρησαν να δωροδοκήσουν και ποιους».

«Περιμένουμε ακόμα ενημέρωση, για το τι έχει συμβεί με τους Ρωσους διπλωμάτες», προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Ενημέρωση από την κυβέρνηση για το θέμα ζητά και η Ένωση Κεντρώων δηλώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να διαταράσσει μια πολυετή εξωτερική πολιτική με τον ισχυρισμό ότι δωροδοκούνται μητροπολίτες για να οργανώσουν συλλαλητήρια. Τα συλλαλητήρια τα διοργανώνει αυθόρμητα ο ελληνικός λαός, η δε άποψη ότι δωροδοκούνται μητροπολίτες αποτελεί αισχρότατη συκοφαντία. Είναι η πρώτη φορά, που κυβέρνηση στην Ελλάδα ενεργεί χωρίς συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, χωρίς έγκριση της Βουλής και χωρίς καμία ενημέρωση προς τα κόμματα».

Οι καταγγελίες Ζάεφ και η απάντηση της Μόσχας
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ κατήγγειλε ότι Έλληνας επιχειρηματίας, που διάκεινται ευνοϊκά στις ρωσικές θέσεις, κατέβαλε σε Σκοπιανούς πολίτες ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα ο ιστότοπος Buzzfeed, αποκάλυψε και το όνομά του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ απάντησε με αγωγή. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του, υποστήριξε πως ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος.

Αλλά και η ρωσική πρεσβεία στην ΠΓΔΜ απάντησε σε εξόχως υψηλούς τόνους στον Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας πως «τέτοιες δηλώσεις είναι εικασίες, όπως και οι πρόσφατες τοποθετήσεις της υπουργού Άμυνας, και στοχεύουν στην διασπορά της Ρωσοφοβίας, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τους δυτικούς συμμάχους της Μακεδονίας (sic) ως ένα μέσο για να πετύχουν τους δικούς τους εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτικούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ειλικρίνεια της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην κατεύθυνση της οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με τη ρωσική ομοσπονδία, είναι αμφισβητήσιμη».

Στη συνέχεια η Ρωσική πρεσβεία σημειώνει πως «αναμένουμε από την μακεδονική πλευρά (…) να διενεργήσει μια λεπτομερή και αντικειμενική έρευνα των εικασιών που διατύπωσαν μέλη της κυβέρνησης και να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη καθώς επίσης και στην ρωσική πλευρά, αληθινά γεγονότα και όχι κατασκευασμένα. Είναι αντιπαραγωγικό και ανεύθυνο να εκφοβίζονται οι πολίτες με μια πλασματική Ρωσική απειλή».

Εν αναμονή της απάντησης για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών
Ως προς το ζήτημα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, η απάντηση της Μόσχας φαίνεται πως δεν θα αργήσει να έρθει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κάλεσε εκτάκτως την Τετάρτη ή την Πέμπτη τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα ώστε να τους ενημερώσει για την υπόθεση, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: