17.7.18

Η διπλωματία μιας σοβαρής χώρας…

Μια σοβαρή χώρα που έχει εκκρεμότητες με τους γείτονες , προσπαθεί να τις διευθετήσει. Ούτε βιάζεται ούτε...
καθυστερεί χωρίς λόγο. Βρίσκεται σε εγρήγορση, έχοντας επεξεργασμένες  θέσεις, και προσπαθεί να αξιοποιήσει την συγκυρία.

Μια σοβαρή κυβέρνηση προτού ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, καλεί τα κόμματα τις αντιπολίτευσης και ζητεί ν΄ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Εννοείται ότι ολοι δεσμεύονται να μην υπάρξουν διαρροές που ενδέχεται να βλάψουν την διαπραγμάτευση.

Εννοείται επίσης ότι καμμία χώρα στον κόσμο δεν διατυμπανίζει το τι διαλαμβάνεται στις διαπραγματεύσεις. Διότι η διπλωματία είναι μυστική και όχι αντικείμενο συζητήσεων στα ΜΜΕ και στα καφενεία.

Όμως μια σοβαρή κυβέρνηση ενημερώνει μυστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την  πορεία των διαπραγματεύσεων, ζητώντας να τηρηθεί οπωσδήποτε η μυστικότης.

Όταν υπογράφεται μια Συμφωνία, καμία κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, όταν βλέπει ότι η πλειονότης διαφωνεί ή έχει οργιστεί. Ούτε ,βέβαια, αφορίζει τις αντιδράσεις, τις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια, μιλώντας για όχλο. Σέβεται απολύτως τον κόσμο που κινητοποιείται και ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι. Δηλαδή, διαχωρίζει την πλειονότητα από τις αφθώδεις και φαιές μειοψηφίες.

Μια σοβαρή κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα να αναλύσει διεξοδικά τα της Συμφωνίας και δεσμεύεται ότι θα επιδιώξει να ενημερωθεί πλήρως η κοινωνία, ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία που δημιουργούν ανησυχία και παρεξηγήσεις.

Και ,φυσικά, μια κυβέρνηση που σέβεται και εμπιστεύεται τους πολίτες της χώρας της καταφεύγει στην λαϊκή ετυμηγορία ,δια Δημοψηφίσματος, ώστε η Συμφωνία να είναι πλήρως νομιμοποιημένη.

Ακόμη κι αν μια  κυβέρνηση κινηθεί στο προεκτεθέν πλαίσιο, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθεί η λαϊκίστική συμπεριφορά μέρους της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ. Όμως θα έχει ελαχιστοποιηθεί η ενδεχόμενη ζημιά για τη χώρα.

 Και, σίγουρα, η κοινωνία δεν είναι ανόητη να μη δεί που κείται η σοβαρότης και που περισσεύουν οι κομματικές σκοπιμότητες και που ενδημεί η ανεύθυνη αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων…

Επειδή προσφάτως υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών… Επειδή δημιουργήθηκε μείζον ζήτημα με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών… Και επειδή επίκειται διευθέτηση των ζητημάτων με την Αλβανία, θα ήταν σκόπιμο και χρήσιμο να ξανασκεφτούμε την  συμπεριφορά όλων.
Όχι μόνο για να δούμε  αν είμαστε σοβαρή χώρα με σοβαρό πολιτικό δυναμικό, αλλά και να αποδώσουμε  τα εύσημα όπου δεί ή να  επιτιμήσουμε την ανευθυνότητα. Εμπράκτως. Δηλαδή, με την ψήφο μας…

Υ.Γ. Προς θεού! Η διασυνοριακή διευθέτηση των πυραμίδων στα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν σημαίνει επαναχάραξη συνόρων. Ελεος πια με την ελαφρότητα των κινδυνολογούντων.

Γιάννης Τριαντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: