21.7.18

Δουλεύοντας με ένα ρομπότ...


Τον Ιανουάριο, η Amazon άνοιξε το Amazon Go, ένα high-tech πολυκατάστημα, χωρίς ταμεία και με ελάχιστους υπαλλήλους, στο Σιάτλ. Μοναδική προϋπόθεση για τον καταναλωτή είναι η...
λήψη μιας εφαρμογής. Οι πελάτες παίρνουν τα προϊόντα που θέλουν και φεύγουν. Δεν χρειάζεται ούτε καν να τα σκανάρουν. Οι κάμερες του καταστήματος καταγράφουν τα προϊόντα στα καρότσια των πελατών και βγάζουν το άθροισμα σε έναν εικονικό λογαριασμό. Το Amazon Go είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία και την ίδια στιγμή, μια σοβαρή πρόκληση για τους περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Αμερικανούς οι οποίοι εργάζονται ως ταμίες. Πόσο σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές που θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην παγκόσμια αγορά εργασίας και πόσο απέχουμε χρονικά από τη νέα αυτή συνθήκη; 

Οι φήμες που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά και κάνουν λόγο για ένα «κύμα» παρόμοιων καταστημάτων και εργοστασίων που θα λειτουργούν με ρομπότ έχουν πυροδοτήσει τις προβλέψεις για μαζική ανεργία. Τίτλοι δημοσιευμάτων όπως «Θα χάσεις τη δουλειά σου από ένα ρομπότ πολύ πιο σύντομα από ό, τι νομίζεις» αντικατοπτρίζουν τους φόβους ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία σε μαζική κλίμακα και ότι οι υπολογιστές θα γίνουν τόσο έξυπνοι ώστε οι άνθρωποι απλά δεν θα είναι σε θέση να τους ανταγωνιστούν.

Αλλά, σύμφωνα με το Foreignpolicy, αυτή η ζοφερή προοπτική είναι αδικαιολόγητη. Πρόσφατες αναλύσεις του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Ινστιτούτου McKinsey παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική εικόνα. Οι εν λόγω εκθέσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αυτοματοποίηση βεβαίως και θα εκτοπίσει ανθρώπους από ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά εργασία θα υπάρχει -τουλάχιστον- στο εγγύς μέλλον. Και επιπλέον, ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας μπορεί να μην μειωθεί δραματικά, κυρίως όμως, όσον αφορά τις πιο προηγμένες οικονομίες.

Η τεχνολογική πρόοδος, όπως πάντα, έχει νικητές και ηττημένους: Εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θα διαπιστώσει ότι η εργασία του έχει αλλάξει, ενίοτε δραματικά, άλλοι θα ανακαλύψουν ότι οι δεξιότητές τους είναι ξεπερασμένες. Το κόστος αυτής της προσαρμογής δεν θα κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ των χωρών, των επαγγελμάτων ή ανάλογα με το επίπεδο δεξιότητας. Η μετάβαση θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τους λιγότερο μορφωμένους. Οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, όπως και τα εισοδήματα για όσους βρίσκονται στην κορυφή, αλλά οι μισθοί για όσους βρίσκονται στη βάση θα μειωθούν εξαιτίας της αυτοματοποίησης και η ζήτηση για εργατικά χέρια με χαμηλή εξειδίκευση -όπως για παράδειγμα, οι ταμίες και οι εργαζόμενοι στα fast food- σταδιακά θα μειωθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια από το θέμα του tvxs εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: