13.7.18

Μείωση των «κόκκινων» δανείων...

Μείωση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου προτείνει το ΤΧΣ...με εγγύηση του Δημοσίου προτείνει το ΤΧΣ...

Ένα εργαλείο για την ανάσχεση των «κόκκινων» δανείων που χρησιμοποιήθηκε στη Βρετανία προ δεκαετίας προωθεί η διοίκηση του...
Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το σχέδιο του ΤΧΣ προβλέπει την παροχή εγγύησης του Δημοσίου για τις ζημιές των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέσω ενός ειδικού εγγυητικού σχήματος (asset protection scheme), με στόχο την άμεση κεφαλαιακή ανακούφισή τους και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να χορηγηθούν εγγυήσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ηγεσία του ΤΧΣ υποστηρίζει πως με το ειδικό εγγυητικό σχήμα θα υπάρξει έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα διασφαλιστεί πρόσθετος χρόνος για να αντιμετωπιστούν μεγάλα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και θα αποφευχθεί η μαζική πώληση «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» η πρόταση, ενώ δεν προϋποθέτει τη μετακίνηση των προβληματικών δανείων, όπως και την άμεση καταβολής κεφαλαίων από τον εγγυητή.

Αντιθέτως το Δημόσιο θα εισπράττει προμήθεια (στο βρετανικό μοντέλο ήταν 2%) από τις τράπεζες για τη χορήγηση των εγγυήσεων η οποία όμως θα καταβάλλεται σε βάθος χρόνου.

Η πρόταση του ΤΧΣ αντιμετωπίζει αδυναμίες με τη μεγαλύτερη να είναι το που θα βρεθούν πόροι για να καλύψουν αυτές τις εγγυήσεις, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις που δικαιούται να παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο είναι περιορισμένες. 

Στη βάση αυτή,  χαρακτηρίζεται από αρμόδια στελέχη εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ενώ από τις ίδιες πηγές τίθεται και το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων, κάτι για το οποίο η ηγεσία του ΤΧΣ διαβουλεύθηκε και με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: