16.7.18

Ο υπόγειος «παραπολιτικός» πόλεμος...

...κατά του «ηθικού πλεονεκτήματος»...

Η υπόθεση του – ρυθμισμένου – δανείου της εταιρίας «Δίοδος» που ανήκει στα αδέρφια του πρωθυπουργού δεν είναι νέα, ούτε συνιστά «αποκάλυψη». Είχε γίνει γνωστή από το...
2012, όταν υπήρξε μετατροπή των όρων του δανείου, και είχε επανέλθει στο προσκήνιο το 2016, όταν ρυθμίστηκε το εναπομείναν οφειλόμενο ποσό των 243 χιλιάδων ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, δε, κατά σύμπτωση (;), η εφημερίδα που είχε επιχειρήσει να αναδείξει και τότε το θέμα, ήταν τα «Παραπολιτικά», τα οποία το ανακίνησαν ξανά τώρα χωρίς ουδέν πρόσθετο στοιχείο που να τεκμηριώνει «ευνοιοκρατία» ή χαριστικό διακανονισμό.

Το «νέο» στην προκειμένη περίπτωση είναι πως η δήθεν αποκάλυψη πρώτα προαναγγέλθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή και, αμέσως μετά, ακολούθησε το δημοσίευμα της εφημερίδας. Και το αξιοσημείωτο πολιτικό στοιχείο είναι πως η όλη διαχείριση της υπόθεσης προϊδεάζει για μια επιχείρηση τοξικής πόλωσης από την πλευρά της ΝΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ουσία της – μακράς - προεκλογικής αντιπαράθεσης και, κατ’ επέκταση, συνολικά του πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες , στην επιχείρηση αυτή η ΝΔ και ο πρόεδρός της κινούνται συντονισμένα με συγκεκριμένα μιντιακά λόμπι και επιχειρηματικά συμφέροντα. Και ο απώτερος στόχος τους είναι η κατάρριψη του «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης και ο συμψηφισμός με, μικρότερα ή μεγαλύτερα, σκάνδαλα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται τα εν λόγω συμφέροντα, στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος και πρόσωπα από το ίδιο το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ.

«Ένα κοινό, ρυθμισμένο δάνειο επιχειρείται να γίνει το «ηθικο» αντίβαρο στην καταιγίδα της Novartis, των offshore και των θαλασσοδανείων των κομμάτων», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Και υπενθυμίζει το δάνειο των 718.000 ευρώ του «Κήρυκα Χανίων» για το οποίο επί 11 χρόνια δεν είχε πληρωθεί ούτε ευρώ, τα αρύθμιστα και απλήρωτα χρέη της ΝΔ που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ, και την κοινή offshore που «συμπτωματικά» χρηματοδοτούσε παράλληλα την επιχείρηση της Μαρέβα Μητσοτάκη και το «Πρώτο Θέμα».

Αυτό ακριβώς το πολιτικό πλαίσιο έδειξε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM»: «Επιχειρείται κυρίως από τη μεριά της ΝΔ απέναντι σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία χαρακτήρισαν την πολιτική ζωή του τόπου τις προηγούμενες δεκαετίες -σχέσεις διαπλοκής και διαφθοράς ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ισχυρά κέντρα οικονομικής εξουσίας-, να θολώσουν την προσπάθεια που γίνεται για εκείνες τις υποθέσεις, οι οποίες έχουν πάει στη Δικαιοσύνη, με αναφορές από εδώ και από εκεί, που δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα».

Για «ενορχηστρωμένη επίθεση» μίλησε, από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ηταν», είπε, «προαναγγελία από του βήματος της Βουλής μίας επίθεσης που θα ακολουθούσε όχι από το ίδιο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που άμα είχε στοιχεία και πίστευε ότι πράγματι αφορούν την ποιότητα της πολιτικής ζωής ήταν υποχρεωμένο να τα δώσει, αλλά μέσω του φιλικού της Τύπου».

Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον υπόγειο πόλεμο κατά του «ηθικού πλεονεκτήματος». Η εκπρόσωπός της Μαρία Σπυράκη με νέα δήλωσή της, επέμεινε σήμερα ότι το 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου «άλλαξε σε μία νύχτα» για να μην αντιμετωπίσει ο αδελφός του πρωθυπουργού νομικές ευθύνες για υπόθεση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ ενδεικτικό του ύφους και των «όπλων» που επιστρατεύει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το… προσκλητήριο που απηύθυνε προς όλους τους οφειλέτες ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας: «Να πάνε», είπε ο κ. Τζαβάρας, «όλοι οι πολίτες που χρωστάνε, όλοι αυτοί που έχουν “ κόκκινα” δάνεια, να επικαλεστούν το προηγούμενο του αδελφού του πρωθυπουργού και να τύχουν -εάν πράγματι είναι υπέρ της ισονομίας και της ισοπολιτείας αυτή η κυβέρνηση- του ιδίου ευεργετήματος»…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: