10.7.18

Οι μεταμνημονιακές φορο-αλλαγές που «καίνε»...

Σε σημαντικές παρεμβάσεις και εκκρεμότητες που αφορούν την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία και οι οποίες δεν...
υπήχθησαν ως νομοθετικές ρυθμίσεις στον ψηφισθέντα εφαρμοστικό νόμο για το κλείσιμο της δ' αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει έως το 2020 ή και νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ουσία πρόκειται για υποχρεώσεις φορολογικού χαρακτήρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και τις οποίες ανέλαβε να υλοποιήσει μετά το τέλος των μνημονίων.

Ειδικότερα:

Το 2019 και 2020 θα πραγματοποιηθούν, μετά τις αναπροσαρμογές του Ιουνίου, δύο επιπλέον αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (σε περίπου 6.000 από τις 10.000 τιμές ζώνης στην επικράτεια) ώστε να ευθυγραμμιστούν με αυτές της αγοράς.

Από τις αρχές του 2019 τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που θα λαμβάνονται υπόψιν για τους φόρους μεταβίβασης. Αυτό θα αφορά πρωτίστως τις περιοχές όπου έχουν καθοριστεί από τον Ιούνιο υψηλότερες τιμές ζώνης και πρόκειται κυρίως για λαϊκές και τουριστικές περιοχές.

Θα επανεξεταστεί το υφιστάμενο καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης για τα φυσικά πρόσωπα. Οι όποιες αλλαγές επέλθουν θα αφορούν τις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν του χρόνου με οικονομικό έτος το 2018.
Ε
παναξιολογείται το ύψος του χαρτοσήμου που επιβάλλεται σε διάφορες συναλλαγές των πολιτών. Ένα από τα σενάρια είναι να θεσπιστεί ενιαίο ποσοστό χαρτοσήμου (2%) σε όλες τις συναλλαγές, ενώ για κάποιες άλλες όπως στις αποδείξεις δαπάνης (τίτλοι κτήσης) να καταργηθεί.

Η χώρα μας υποχρεούται να εκπονήσει μελέτη για την καθιέρωση 12 άτοκων δόσεων στην αποπληρωμή όλων των φόρων και εισφορών. Απαραίτητη προϋπόθεση η αποπληρωμή να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking, πάγια προκαταβολή κλπ)

Ο κλάδος της ναυτιλίας θα πρέπει να πληρώνει φόρους όσο και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας, με την κατάργηση των προνομιακών φορολογικών ρυθμίσεων που τυγχάνει.

Η υποχρέωση αυτή για αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας επιβάλλεται κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχεδιάζεται να επιβληθεί νέος φόρος στα μερίσματα από ναυτιλιακά κέρδη που εισέρχονται στη χώρα μας, όπως επίσης να παραταθεί για μερικά ακόμη χρόνια η εθελοντική συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία.

Αναμόρφωση με μείωση του συστήματος χρέωσης τόκων (8,5% επί των οφειλών ) για όσους φορολογούμενους πληρώνουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στο ελληνικό δημόσιο ακόμη και αν έχουν υπαχθεί σε ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (12 ή 24 μηνιαίες δόσεις).

Από το 2020 μειώνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες από 8.636-9.545 ευρώ σήμερα στα 5.681-6.590 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται καταβολή φόρου ακόμη και για μισθούς των 600 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο πρόσθετος φόρος θα φτάσει τα 650 ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: