12.7.18

«Ζήτησα την επιστροφή των δύο»...

«Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση με Ερντογάν»...
ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ...

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την απελευθέρωση των οποίων ζήτησε ο πρωθυπουργός. Πριν τη συνάντηση με Ερντογάν, ο κ.Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Ανστασιάδη προκειμένου να συντονιστούν.

O κ.Τσίπρας στις δηλώσεις του είπε ότι έθεσε στη Σύνοδο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, το οποίο χαρακτήρισε ανοιχτή πληγή όπως ανοιχτή πληγή αποκάλεσε και τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων από τη γείτονα.

Αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Ερντογάν λέγοντας ότι δεν ήταν και από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και όπως είπε ο κ.Τσίπρας έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων που κρατούνται εδώ και 4 μήνες χωρίς να τους έχουν αποδοθεί ακόμη κατηγορίες. Είπε επίσης ότι ο Ερντογάν από την πλευρά του αναφέρθηκε στο ζήτημα των 8 Τουρκων στρατιωτικών και σημείωσε ότι εκείνος του απάντησε πως η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη και πως για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες που σε οποιαδήποτε χώρα επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

Συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.

"Του είπα ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα, είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα θετικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς αυτό δενέχει γίνει ακόμη, η τουρκική προκλητικότητα και ο παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται", σημείωσε ο κ.Τσίπρας. Ανέφερε ότι συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, ενώ συζήτησαν και το Κυπριακό.

Ερωτηθείς για το Σκοπιανό, ο κ.Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πλέον κανείς δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σκέτο όταν θα αναφέρεται στο γειτονικό κράτος, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ. "Μας είπαν ότι είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί, μας είπαν ότι είναι ψεύτης και ο Στόλτενμπεργκ ο οποίος επανέλαβε πως αν δεν αλλάξουν ονομα και Σύνταγμα δεν θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, λένε ότι δήθεν ο Χαν έθεσε θέμα συνόρων με την Αλβανία. Δεν μπορεί όλοι να είναι ψεύτες. Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, αλλά και η Γεννηματά έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο εθνικά θέματα στο σωσίβιο τους", σχολίασε.


Από χθες ήδη η ελληνική πλευρά ανήγαγε την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε ζήτημα κορυφής στη Σύνοδο. Ο πρωθυπουργός το έθεσε μετ επιτάσεως σε όλες τις επαφές του και στην παρέμβαση του επισήμανε με νόημα τη συνέπεια της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα επιπλέον αυτή τη φορά έχει και τα εύσημα των συμμάχων για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την οποία τόσο επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ως ανάχωμα στη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Και ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε στη Σύνοδο να υπογραμμίσει το ρόλο της Ελλάδας ως "βασικού περιφερειακού πυλώνα σταθερότητας" με απόδειξη τη βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες, αντιπαραθέτοντας σε αυτό εμμέσως πλήν σαφώς την όχι και τόσο συμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας, μίας ΝΑΤΟικής χώρας, η οποία κρατά για πάνω από τέσσερις μήνες δύο στρατιώτες άλλης ΝΑΤΟϊκής χώρας. Και βέβαια δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσε ο κ.Τσίπρας και κατά τη συνάντηση του χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σήμερα συναντήθηκε με τον κ.Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα και με το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και μάλιστα η συνάντηση με τον κ.Τσίπρα καθυστέρησε λόγω του ραντεβού Ερντογάν- Μακρόν...



news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: