3.7.18

Συστάσεις Μητσοτάκη σε Μοσκοβισί...

«Να είναι πιο προσεκτικός»...

Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης...

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα.

Σύγκρουση στη Βουλή

Οι συστάσεις του κ. Μητσοτάκη, έρχονται σε συνέχεια της θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή, όπου η ΝΔ εμφανίστηκε να αμφισβητεί ευθέως το ευρωπαϊκό αφήγημα για επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, το οποίο προφανώς θέλει να αξιοποιήσει πολιτικά και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Έτσι, σε αντίθεση με όσα νωρίτερα είχε πει ο Επίτροπος, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για 4ο μνημόνιο με σκληρές θυσίες. Στον αντιπρόεδρο της ΝΔ απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που εκτίμησε πως «κατέρρευσε το αφήγημα της ΝΔ» και σχολίασε πως «ο κ. Χατζηδάκης θύμωσε με την αλήθεια».

«Κύριε επίτροπε όπως και να το πούμε όπως και να το βαφτίσουμε οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο», είπε σε έντονο ύφος καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, σε μια ασυνήθιστα- τουλάχιστον για τα δεδομένα του- έντονη ομιλία.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ έχει διαμορφώσει το πρόγραμμά της βάσει των διεθνών συμφωνιών της χώρας.

«Αν μας πείτε ότι η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί καλοδεχούμενο αλλά να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε αντίστοιχα το πρόγραμμά μας! Να υπάρχουν καθαροί όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, να ξέρουμε πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά στις διεθνείς της δεσμεύσεις», κατέληξε.

Επιμένει ο Μοσκοβισί: «Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο»

Επιμονή στην αρχική του τοποθέτηση πως με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup η Ελλάδα δεν θα μπει σε τέταρτο μνημόνιο, καθώς δεν ζητούνται νέες μεταρρυθμίσεις ούτε θα υπάρχει παρουσία της τρόικα στην Αθήνα, έδειξε παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, απάντησε με ένα γρίφο ερώτηση για τις συντάξεις επικαλούμενος το γνωστό λατινικό ρητό pacta sunt servanda -οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται- σημειώνοντας όμως πως πρόκειται για πολυσχιδή έννοια. Όπως είπε, μαζί με τη χώρα μας θα εξετάζεται η τήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των κομμάτων, ο κ. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε «ζωντανή» τη συζήτηση που διεξήχθη (έγινε κυριολεκτικά χαμός στην αίθουσα) και πρόσθεσε: «Είμαι ο παλιός πλέον στο Eurogroup. Έξι χρόνια παρακολουθώ την ελληνική υπόθεση τον Μάιο '12 ξεκίνησα και είχε τεθεί ήδη το Grexit! Είμαι πολιτικός έχω φιλίες και συμμαχίες. Είμαι όμως ένας Ευρωπαίος που αγαπά την Ελλάδα και συνεργάστηκα πολύ καλά με όλους τους πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών, με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Χαρδούβελη τώρα με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον κ. Βαρουφάκη δεν θα μπορούσα να πω ότι θα είχαμε ίδια συνεργασία. Όποια και αν είναι η πεποίθησή σας πολιτικά σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και όλοι πρέπει να το πούμε αυτό! Γυρνάμε σελίδα. Είστε όλοι πατριώτες Έλληνες με τις διαφορές αλλά να έχετε εμπιστοσύνη στη χώρα και την συμφωνία που είναι αξιόπιστη για τις αγορές. Δεν είναι για το κόμμα ή τη κυβέρνηση αλλά για τη χώρα και την Ευρώπη».

«Άκουσα και είδα χειροκροτήματα όταν είπα ότι δεν υπάρχει 4ο πρόγραμμα. Και το διατηρώ, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κατάλαβα ότι ήταν θέμα εσωτερικής διαφωνίας. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα γιατί δεν ζητάμε άλλες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε εποπτεία τύπου τρόικα. Θα μπείτε στο ευρωπαϊκό εξάμηνο όπως κάθε άλλη χώρα το ίδιο συμβαίνει με Πορτογαλία και Κύπρο θα είναι ενισχυμένη η εποπτεία γιατί είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι θα υπάρχει λιτότητα ούτε η τρόικα θα έρχεται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Χατζηδάκη και πρόσθεσε:

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση πρέπει να έχει υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτό που θα συμβεί αύριο δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που συνέβη εχθές».

Αναφερόμενος στις συντάξεις ο επίτροπος είπε πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (pacta sunt servanda), σημείωσε όμως πως πρόκειται για μια πολυσχιδή έννοια. « Μαζί με την Ελλάδα θα εξετάζουμε κάθε εξάμηνο τον προϋπολογισμό και θα βλέπουμε πως τηρούνται οι δεσμεύσεις», κατέληξε...

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: