15.7.18

Ασημένια μάσκα μούμιας αρχαιοελληνικής τεχνοτροπίας...


...ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο...

Αιγυπτιολόγοι του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν ανακάλυψαν μια επιχρυσωμένη μάσκα μούμιας κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αιγυπτιακή πόλη Σακκάρα.

Η μάσκα είναι από ασήμι και είναι μερικώς επιχρυσωμένη. Τα μάτια της ήταν ένθετα, με ένα μαύρο κόσμημα, από ασβεστίτη και οψιανό. Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής-γερμανικής ομάδας, Ραμαντάν Χουσεΐν του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, λέει ότι...
πολύ λίγες μάσκες από πολύτιμα μέταλλα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

Στην πλειοψηφία τους οι τάφοι των αρχαίων Αιγυπτίων αξιωματούχων είχαν ήδη λεηλατηθεί στα χρόνια της αρχαιότητας, λέει ο Χουσεΐν κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της Σακκάρα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Οι ληστές έκλεψαν το μεγαλύτερο μέρος από τις μάσκες των νεκρών τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα, στη συνέχεια, τις πούλησαν.

Ο Χουσεΐν περιγράφει το εύρημα της μάσκας ως πολύ σημαντικό: «Από το 1939, δεν έχει ανακαλυφθεί παρόμοια μάσκα». Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι το ασήμι. «Το ασήμι ήταν σπανιότερο τότε και πιο ακριβό από το χρυσό εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Χουσεΐν. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε ασήμι στην Αίγυπτο, πιθανόν να εισήχθη από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Χουσεΐν, η τεχνική κατασκευής της μάσκας είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Τα στολίδια και ο τρόπος χύτευσης του χρυσού πάνω στο ασήμι είναι εξαιρετικός. «Μια τέτοια τεχνική δεν ήταν διαδεδομένη στην Αίγυπτο», λέει ο Χουσεΐν. «Αυτή ήταν περισσότερο τεχνική που ακολουθούνταν στην αρχαία Ελλάδα».

Η μάσκα βρισκόταν στο πρόσωπο μιας μούμιας. Ο νεκρός μπορεί να ήταν ιερέας που έζησε μεταξύ του 7ου και του 5ου αιώνα πΧ. Η μούμια ανακαλύφθηκε σε νεκροταφείο νότια των πυραμίδων στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Το συγκρότημα έχει μελετηθεί από τους Αιγυπτιολόγους του Τίμπιγκεν χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθόδους για δύο χρόνια.

Οι πυραμίδες στη Σακκάρα είναι οι παλαιότερες πυραμίδες στην Αίγυπτο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης τα κατάλοιπα ενός κτιρίου που πιθανότατα χρησίμευε ως εργαστήριο για την ταρίχευση του νεκρού. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά βρέθηκε ένα κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει χώρους για ταρίχευση και άλλες θέσεις για ταφή», λέει ο Χουσεΐν. Ο χώρος «μπορεί να θεωρηθεί δημόσιος τάφος και έχει βάθος 30 μέτρων».

Χρονιά σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων στην Αίγυπτο

Για τους αρχαιολόγους στην Αίγυπτο, η φετινή χρονιά ήταν μέχρι στιγμής πολύ σημαντική γιατί η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και άλλες συναρπαστικές ανακαλύψεις. Οι αρχαιολόγοι στη Μίνια βρήκαν ένα κρυφό δίκτυο τάφων. Στη δυτική έρημο ανακάλυψαν έναν ελληνορωμαϊκό ναό. Τον Ιούνιο, οικοδόμοι ανακάλυψαν στη διάρκεια εκσκαφών μια σαρκοφάγο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Αν και είναι τουλάχιστον 2000 ετών, η σαρκοφάγος είναι ακόμα εντελώς άθικτη.

Οι απίστευτοι θησαυροί της αρχαιότητας, που εκτίθενται στο Αιγυπτιακό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, Σύντομα θα βρουν μια νέα κατοικία: το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, ένα υπερσύγχρονο νέο κτίριο κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας. Το έργο κοστίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους και τα εγκαίνια του θα γίνουν του χρόνου.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: