12.7.18

Γερμανικό καψόνι με τη δόση...


Τον Αύγουστο θα εκταμιευθεί η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, που σχετίζεται με το τρίτο μνημονιακό της πρόγραμμα, εξαιτίας των...
επιφυλάξεων που διατύπωσε η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τη δέσμευση που είχε αναλάβει να αυξήσει το ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν αυξημένες προσφυγικές ροές.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν ήταν ενήμερη για το «πάγωμα» του ΦΠΑ, εντούτοις η συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, υποχρεώνει την Ελλάδα να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην αλλάξει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, το ποσό των 28 εκατ. ευρώ θα προκύψει από περικοπές αμυντικών δαπανών.

Η ψυχρολουσία για την Ελλάδα ήταν διπλή: το Eurogroup έβαλε φρένο και στο θέμα που είχε ανοιχθεί με τις συντάξεις (και στο ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών), θεωρώντας ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, θα πρέπει να τηρηθούν κανονικά.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι υπενθύμισαν ότι είναι υποχρέωση της Ελλάδας να προβεί σε αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Κομισιόν ήταν ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παγώσει το ΦΠΑ στα νησιά αυτά, ωστόσο τόνισε ότι η δόση θα εκταμιευθεί σίγουρα μέχρι τη λέξη του προγράμματος (δηλαδή, τις 20 Αυγούστου).

Επανάλαβε, βεβαίως, ότι δεν γίνεται λόγος για νέο (τέταρτο) μνημόνιο, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει ενισχυμένη εποπτεία στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χώρων.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: