9.7.18

Ορκίστηκε «σουλτάνος» ο Ερντογάν...

Πυροβολισμοί, ροδοπέταλα και… λίρες...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ


Για μία θητεία ενισχυμένων εξουσιών διάρκειας πέντε ετών στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας ορκίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Σημειώνεται πως η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση αποτέλεσε ορόσημο για τη μετάβαση της Τουρκίας σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα κυβέρνησης το οποίο, μεταξύ άλλων, αφαιρεί τη θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο. Έτσι, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018

“Μία νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία της Τουρκίας. Η δεύτερη φάση της δημοκρατίας, όπου όλη η εκτελεστική ισχύς συγκεντρώνεται στα χέρια ενός προσώπου – του Προέδρου. Πρακτικά, συμπίπτει με τις τάσεις για ‘ισχυρούς άνδρες’ στην διεθνή πολιτική σκηνή. Θα είναι καλό ή κακό αυτό για την Τουρκία; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει”, γράφει ο εμβληματικός τούρκος αθρογράφος, Μουράτ Γετκίν, στη Hurriyet Daily News, χαρακτηρίζοντας τη νέα εποχή ως “2η τουρκική Δημοκρατία”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018

Τουλάχιστον 3.000 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι και πολιτικοί από διάφορες χώρες παρίστανται στη διαδικασία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.



Μετά το τέλος της διαδικασίας ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ.

Ροδοπέταλα και χειροκροτήματα

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP ενώ κόσμος έραινε με ροδοπέταλα την προεδρική λιμουζίνα.



«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.



Πυροβολισμοί και… λίρες

Στρατιώτες απένειμαν τιμές με τις βολές 101 πυροβόλων όπλων κατά την είσοδο του Ερντογάν στο προεδρικό συγκρότημα.

Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι θα λάβουν ως δώρο από μία τουρκική λίρα (κέρμα). Τα νομίσματα αυτά έχουν κοπεί ειδικά για την περίσταση ενώ κάποια άλλα θα διατεθούν επίσης στην αγορά. Ακόμη, θα εκτυπωθεί ειδική σφραγίδα για την ημέρα της τελετής.



Εν συνεχεία, ο Ερντογάν αναμένεται να παραθέσει δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών.

Χωρίς Τσίπρα – Παυλόπουλο

Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα, παρόντες είναι η βουλευτής της ΝΔ και πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος τόσο από τον Ερντογάν προσωπικά, όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αρνήθηκαν ευγενικά την πρόσκληση της Άγκυρας να παραβρεθούν στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν. Ο λόγος έγκειται στην κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Ποιοι ηγέτες παρίστανται

Οι επίσημοι που θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.




AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: