22.7.18

Nέα αναμνηστικά νομίσματα των 2 ευρώ...


ΦΩΤΟ...
Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τα δύο νέα αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ.  
 Ειδικότερα... θα κυκλοφορήσουν 750.000 νέα κέρματα, τα οποία θα έχουν ως θέμα - παράσταση: «Κωστής Παλαμάς- 75 χρόνια μνήμης» και άλλα 750.000 κέρματα, τα οποία θα έχουν ως θέμα - παράσταση: «70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα».       


Όπως αναφέρεται, «τα κέρματα αυτά κόπτονται-τυπώνονται εφάπαξ σε ποσότητα 750.000 τεμαχίων ανά θέμα, με την παράσταση της εθνικής όψης διαφορετική από τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής. Η παράσταση επί της κοινής όψης και της στεφάνης και των δύο ως άνω κερμάτων είναι ίδια με τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής με έτος κοπής το 2018».  
     

Περιμετρικά στο δακτύλιο του κέρματος τίθενται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
 Στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος (πυρήνα), απεικονίζεται στο κέντρο ένα ρόδο, «λαλούν σύμβολον» της Ρόδου, εμπνευσμένο από αρχαίο νόμισμα της πόλης, από τα χαρακτηριστικότερα των Δωδεκανήσων.   
Η παράσταση περιβάλλεται από σχηματοποιημένο κυματισμό.   
Εντός του πυρήνα, περιμετρικά του θέματος, αναγράφονται οι λέξεις «1948-2018 Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», καθώς και το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος).   
Η ονομαστική αξία του νομίσματος αναγράφεται μόνο στην κοινή όψη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ. 1) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 729/2014 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2014 «για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία».   
Κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά κέρματα τον χρόνο.   
Τα κέρματα αυτά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες ιδιότητες και την ίδια ευρωπαϊκή όψη με τα κέρματα των 2 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Διαφέρουν μόνο ως προς το αναμνηστικό σχέδιο που απεικονίζεται στην εθνική τους όψη. Αναμνηστικά κέρματα εκδίδονται αποκλειστικά στην ονομαστική αξία των 2 ευρώ.   
Έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται –και πρέπει να γίνονται αποδεκτά– όπως κάθε άλλο κέρμα ευρώ.   
Τα κέρματα αυτά εκδίδονται στην πλειονότητά τους για τον εορτασμό ιστορικών επετείων ή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σε σύγχρονα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Το πρώτο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ εκδόθηκε από την Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: