21.7.18

O «Ντόναλντ Τραμπ» της Σίλικον Βάλεϊ...

Στα εργοστάσιά του άνθρωποι λιποθυμούν από υπερκόπωση. Ο ίδιος χρηματοδοτεί ακροδεξιούς γερουσιαστές για να προστατεύσει τις κρατικοδίαιτες πλην ζημιογόνες επιχειρήσεις του και πρόσφατα χαρακτήρισε «παιδεραστή» έναν από τους διασώστες των παιδιών στην Ταϊλάνδη. Γιατί λοιπόν ο...
δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ θεωρείται ο νέος μεσσίας;

Οταν οι New York Times συνέκριναν, πριν από μερικούς μήνες, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla με τον Ντόναλντ Τραμπ, αρκετοί στη Σίλικον Βάλεϊ πρέπει να ένιωσαν την ίδια οργή και έκπληξη με τους ιεροεξεταστές του Μεσαίωνα που άκουγαν για πρώτη φορά τον Γαλιλαίο να υποστηρίζει ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο. Γιατί ας μην έχουμε πλέον καμία αμφιβολία: για τους παροικούντες τη Σίλικον Βάλεϊ ο Ελον Μασκ δεν είναι ένας απλός εντέρπρενερ. Είναι θρησκεία.

Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν με βεβαιότητα να μας σώσει από την υπερθέρμανση του πλανήτη με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla (και αν δεν τα καταφέρει, να μας στείλει στον Αρη με το πρόγραμμα SpaceX), να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα με υπόγειους αυτοκινητόδρομους της εταιρείας Boring Company και να καθυποτάξει την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του ανθρώπινου είδους. Οι πληροφορίες ότι την έβδομη ημέρα θα ξεκουραστεί ελέγχονται ως ανακριβείς.

Αντίθετα οι New York Times, το περιοδικό Fortune και το Bloomberg μας θύμιζαν ότι η Tesla όχι μόνο δεν έχει σημειώσει κέρδη εδώ και 15 χρόνια, αλλά χάνει 6.500 δολάρια το λεπτό και κινδυνεύει διαρκώς με χρεοκοπία ενώ τα ομόλογά της θεωρούνται «σκουπίδια» στην αγορά.

Οι υψηλές πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων οφείλονταν, σε αρκετές περιπτώσεις, σε γιγαντιαίες κρατικές ενισχύσεις. Οι φορολογούμενοι δηλαδή πριμοδοτούσαν την απόφαση των πλουσιότερων συμπατριωτών τους να αγοράσουν οικολογικά αυτοκίνητα αξίας 80.000 δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Χονγκ Κονγκ, όταν σταμάτησαν αιφνιδιαστικά οι κρατικές ενισχύσεις, οι πωλήσεις των Tesla έπεσαν από τις 2.939 στο… μηδέν.

Αμφίβολη θα ήταν η επιτυχία και του διαστημικού προγράμματος της εταιρείας SpaceX, με την οποία ο Ελον Μασκ υπόσχεται να εποικίσει τον πλανήτη Αρη, αν η NASA δεν του είχε προσφέρει δωρεάν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό εκατομμυρίων δολαρίων – γνωρίζοντας προφανώς τις επιχειρηματικές σχέσεις που είχε αναπτύξει από πολύ νωρίς με τη CIA αλλά και το Πεντάγωνο. Πιστός στα βήματα του Στιβ Τζομπς της Apple, που δημιούργησε το iPhone συνενώνοντας τεχνολογίες που είχαν αναπτυχθεί σε δημόσια ερευνητικά προγράμματα, ο Ελον Μασκ επιβεβαιώνει ότι ο καλός εντέρπρενερ χρειάζεται τα κεφάλαια του κράτους για να μεγαλουργήσει.

Αυτό που σπανιότερα σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια του Ελον Μασκ, οι οποίες -τηρουμένων των αναλογιών- θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης. Ερευνα της εφημερίδας Guardian κατέγραψε αρκετά περιστατικά στα οποία εργάτες της Tesla λιποθυμούσαν ή είχαν σπασμούς από την εξάντληση, ενώ τα τοπικά νοσοκομεία έλαβαν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 100 κλήσεις για να στείλουν ασθενοφόρα. Τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα (στα οποία συμπεριλαμβάνονται ακόμη και ο ακρωτηριασμός εργατών) είναι αυξημένα κατά 83% σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου.

Οταν μάλιστα ένας εργάτης κατέφυγε στο συνδικάτο αυτοκινητοβιομηχανίας UAW ζητώντας βοήθεια, ο Μασκ δήλωσε δημόσια ότι πληρώνεται από το συνδικάτο για να παρεισφρήσει σαν πράκτορας στην εταιρεία. «Το UAW», έγραψε στο Twitter ο Μασκ, «θέλει να μας διχάσει και να επιβάλει δύο διαφορετικές τάξεις (λόρδους και πληβείους), ενώ οι ΗΠΑ έδωσαν τον πόλεμο της ανεξαρτησίας για να ξεφορτωθούν το σύστημα των δύο τάξεων. Διευθυντές και εργάτες πρέπει να είναι ίσοι και να εναλλάσσονται στις θέσεις τους. Με την ευκαιρία να σας πω ότι σιχαίνομαι να διευθύνω».

Ενώ όμως ο Ελον Μασκ έδινε τη μάχη για μια «αταξική κοινωνία» με ό,τι κατάλαβε από τον ουτοπικό σοσιαλισμό και την αμερικανική επανάσταση, δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτεί ορισμένα από τα πιο αντιδραστικά πολιτικά στελέχη των Δημοκρατικών αλλά κυρίως των Ρεπουμπλικανών. Στους οικονομικά ευεργετηθέντες συναντάμε τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, από το ακροδεξιό μόρφωμα του Tea Party, που σήμερα θεωρείται από τους βασικούς εκφραστές των σχεδίων για την πραγματοποίηση πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.

Σε θέση βασικού λομπίστα για τις επιχειρήσεις του Ελον Μασκ βρίσκουμε και τον πρώην γερουσιαστή Τρεντ Λοτ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί επειδή υποστήριξε δημόσια το ρατσιστικό, δουλοκτητικό σύστημα που επικρατούσε στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Είναι λοιπόν ο CEO-θαύμα ένας «Ντόναλντ Τραμπ» της Σίλικον Βάλεϊ, όπως τον αποκάλεσαν οι New York Times; Πριν από μερικούς μήνες ο Guardian παρουσίασε ένα κουίζ στο οποίο οι αναγνώστες καλούνταν να καταλάβουν εάν μια φράση ειπώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla. Και πιστέψτε μας ήταν από τα πιο δύσκολα τεστ που έχουμε συναντήσει.

H πραγματική ομοιότητα όμως ίσως να είναι πιο βαθιά. Οι δύο δισεκατομμυριούχοι πάτησαν στις ανησυχίες μεγάλου μέρους της κοινωνίας υποσχόμενοι να δώσουν λύσεις ενώ στην πραγματικότητα προωθούσαν τα προσωπικά, επιχειρηματικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα της τάξης τους. Ο Τραμπ το έκανε με τον χυδαίο ρατσιστικό λόγο και ο Μασκ με όμορφες, ανούσιες φράσεις που θα μπορούσαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο βιβλίο του Πάουλο Κοέλιο.

Άρης Χατζηστεφάνου (Info-War)

Δεν υπάρχουν σχόλια: