18.8.18

14 νέες λέξεις που καθορίζουν όσα ζούμε τώρα...


Σε μία εποχή όπου ο κόσμος αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ, έχουμε ανάγκη ένα νέο λεξιλόγιο για να κατανοήσουμε αυτά που συμβαίνουν. Αυτές οι δεκατέσσερις λέξεις και φράσεις θα μπορούσαν να...
μας βοηθήσουν να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

τη διάσημη πρόβλεψη του Τζορτζ Όργουελ για το δυστοπικό μας μέλλον, αυτά που αποκαλεί «doublethink» (το να συμφωνείς με δύο εντελώς αντίθετες απόψεις) και «newspeak» (η προπαγανδιστική γλώσσα) υπάρχουν σε ανεξέλεγκτα μεγάλες διαστάσεις, καθώς όλοι οι πολίτες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.   
Κοιτώντας πίσω τώρα, εκπλήσσεται κανείς από το πόσο αλλόκοτο ήταν το όλο όραμά του, γιατί στην εποχή του Ίντερνετ και της υπερσυνδεσιμότητας, όλα αυτά τα πράγματα έχουν γίνει «εκλεπτυσμένη τέχνη» η οποία, αντί να μας επιβληθεί, έχει σιωπηρά αποικίσει τις ζωές μας.   
Το πνεύμα και η εν γένει φιλοσοφία του Όργουελ ακολουθείται από ένα αντίστοιχο λεξιλόγιο της νέας εποχής, του αιώνα του «υπερ-», του «εικονικού» και του «ποστάρω» (πόσο θα είχε γελάσει και κλάψει ταυτόχρονα στην ιδέα μίας μετα-αλήθειας!), όπου ο αγώνας για σημασία και ταυτότητα έχουν μερικώς μεταφερθεί στον κυβερνοχώρο, σε ένα βασίλειο άπειρου πιθανού και απίθανου, όπως έχουν κάνει και οι ταυτότητές μας.   Κάποτε έλεγαν ότι το να ονομάσεις κάτι σημαίνει ότι αρχίζεις να το καταλαβαίνεις. Το κατά πόσον αυτό ισχύει ακόμα στο παγκόσμιο Διαδίκτυο σημασιών στο οποίο τώρα κατοικούμε (ή στο οποίο είμαστε παγιδευμένοι), με τις ολοένα και αυξανόμενες πολυπλοκότητες, τίθεται υπό συζήτηση.   Ωστόσο, οι λέξεις και οι έννοιες που ακολουθούν έχουν επιλεχθεί με βάση το εάν έχουν κάποια δύναμη να επικρατήσουν στο μέλλον, για μία ή δύο δεκαετίες τουλάχιστον.

Hyperobject (υπερπρότζεκτ) 

Ίσως τα όρια της γνώσης μας δεν είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσουμε, αλλά στην μετα-millennial, μετα-ανθρώπινη (βλέπε παρακάτω) εποχή, μια κάποια ταπεινότητα είναι μάλλον αναγκαία.

Ο όρος «hyperobject» επινοήθηκε από τον ακαδημαϊκό Timothy Morton και αναφέρεται σε φαινόμενα τόσο μεγάλα και τόσο μακριά από το ανθρώπινο πεδίο αναφοράς που δεν υπόκεινται στη λογική.   
Δίνει ως παράδειγμα την υπερθέρμανση του πλανήτη (την οποία αποκαλεί επίσης «το τέλος του κόσμου»), ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο άνθρωπος, αλλά σε ένα πλαίσιο όπου η ανθρωπότητα τώρα πια είναι ασήμαντη.   
Αλλά ο όρος μας θυμίζει και κάτι άλλο: είναι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα τώρα, κατά μία έννοια, ένα «υπεραντικείμενο»;   

Catfishing (ηλεκτρονική εξαπάτηση)

Η λέξη αναφέρεται σε ανθρώπους που κατασκευάζουν ψεύτικες ταυτότητες στο Διαδίκτυο και είτε από βαρεμάρα, μοναξιά ή κακία, δελεάζουν άλλους ανθρώπους σε συνεχή αλληλογραφία μέσω μηνυμάτων, δημιουργώντας κατ' αυτό τον τρόπο ψεύτικες σχέσεις με αυτούς.

Η λέξη αναφέρεται σε ανθρώπους που κατασκευάζουν ψεύτικες ταυτότητες στο Διαδίκτυο και είτε από βαρεμάρα, μοναξιά ή κακία, δελεάζουν άλλους ανθρώπους σε συνεχή αλληλογραφία μέσω μηνυμάτων, δημιουργώντας κατ' αυτό τον τρόπο ψεύτικες σχέσεις με αυτούς.  

Η λέξη θα έβγαζε περισσότερο νόημα αν αναφερόταν κυριολεκτικά σε ψάρεμα για γάτες, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται σε ανθρώπους που κατασκευάζουν ψεύτικες ταυτότητες στο Διαδίκτυο και είτε από βαρεμάρα, μοναξιά ή κακία, δελεάζουν άλλους ανθρώπους σε συνεχή αλληλογραφία μέσω μηνυμάτων, δημιουργώντας κατ' αυτό τον τρόπο ψεύτικες σχέσεις με αυτούς (η πηγή του όρου «catfish» είναι ένα ντοκιμαντέρ του 2010 με τον τίτλο Catfish, του οποίου η πιστότητα έχει πλέον αμφισβητηθεί).   

Υπάρχουν δύο τρόποι να εξετάσουμε αυτό το θέμα:   

1. Το Διαδίκτυο είναι υπέροχο, γιατί δίνει στους ανθρώπους την ελευθερία να αυξήσουν ή να αλλάξουν τελείως αυτό που είναι και αν μη τι άλλο πρόκειται για μία θαυμάσια νέα αρχή για την ανθρώπινη έκφραση, ένα νέο βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη.

2. Είναι μία ψευτιά, το Διαδίκτυο είναι στην ουσία μια φιλελεύθερη αρένα και γι' αυτό είναι ανήθικο (πολλές «ελευθερίες», αλλά χωρίς τις απαραίτητες κοινωνικές υποχρεώσεις). Είναι μία νέα ζούγκλα όπου πρέπει να προσέχουμε τα νώτα μας και να αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε, σίγουρα ένα βήμα πίσω στην εξέλιξή μας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη Lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: