31.8.18

Έντονη αντιπαράθεση για τα 35.000 παιδιά...

...που μένουν εκτός βρεφονηπιακών...

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η παραδοχή του...
γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Καρέλα ότι περίπου 35.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

«Έχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρυσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός» είπε ο κ. Καρέλας.

H παραδοχή ότι περίπου 35.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών έρχεται σε αντιδιαστολή με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, πάντως, Θεανώ Φωτίου, τα παιδιά θα μείνουν εκτός δομών γιατί δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί και χαρακτήρισε το πρόβλημα αντικειμενικό.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για «άλλη μία ψεύτικη υπόσχεση».

«Άλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας παραδέχθηκε ότι 35.000 παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών» ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη και συνέχισε: «Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού».

Στη Βουλή πάει το θέμα των παιδικών σταθμών η ΝΔ. Η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας καλώντας τους να απαντήσουν με στοιχεία για το πόσα παιδιά μένουν εκτός, πότε σκοπεύει να φτιάξει τους 2.000 νέους παιδικούς σταθμούς που υπόσχεται η κυβέρνηση, και πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα.

Μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς ζήτησε πριν από λίγες ημέρες το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Θανάσης Παφίλης αναφέρουν: «Έχοντας υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" για τη σχολική χρονιά 2018-2019, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς, θα στηρίξει "τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα", είναι παραμύθια.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο του voucher μόλις 93.611. Πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις για τη δήθεν δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών τελικά είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος, 15.455 βρέφη και 29.678 νήπια από τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και 21.958 παιδιά από τις δομές των ΚΔΑΠ. 

Είναι παιδιά που οι οικογένειές τους καταγράφονται σε ποσοστό 65% ως άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι και με εισόδημα από 0 έως 12 χιλιάδες ευρώ σε ποσοστό 81%. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: