9.8.18

50 εκατ. για το "συμβόλαιο" δολοφονίας του Μαδούρο...

Δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Μπόρχες και ο Ρεκουεσένς, φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα κατά του Προέδρου Μαδούρο. Ο Μπόρχες φέρεται πως...
συναντήθηκε λίγες ώρες πριν από την απόπειρα με στελέχη της νέας κυβέρνησης του Προέδρου της Κολομβίας Ντούνκε στην Μπογκοτά, ενώ ο Ρεκουεσένς συνελήφθη στο Καράκας μαζί με την αδελφή του, η οποία αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Καβέγιο ζήτησε την άρση της ασυλίας για τους βουλευτές που εμπλέκονται στην απόπειρα, λέγοντας ότι «έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης, που θα είναι σκληρή».

Ο Πρόεδρος Μαδούρο υποστήριξε πως η απόπειρα εναντίον του συντονίστηκε από την Κολομβία, στην οποία μάλιστα εκπαιδεύτηκαν και οι περισσότεροι από τους δράστες. Η Βενεζουέλα θα ζητήσει από την Κολομβία την έκδοση του αρχηγού των συνωμοτών Γκαρθία Παλόμο, που εργάζεται απευθείας για τον (από χθες) πρώην Πρόεδρο της Κολομβίας Σάντος, και του Πινθόν, που συμμετείχε στον σχεδιασμό της απόπειρας. Καταζητούνται επίσης άλλα δύο άτομα.

Μαδούρο: Πώς σχεδίασαν τη δολοφονία μου

Ο Μαδούρο υπογράμμισε ότι δύο ομάδες εκπαιδεύτηκαν στη λειτουργία των drones από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο στο χωρίο Τσινάκο στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας επικαλέστηκε τις ομολογίες των έξι ατόμων που συνελήφθησαν αμέσως μετά την απόπειρα “της ολιγαρχίας της Κολομβίας και την υιοθέτηση φασιστικών μεθόδων από τα χέρια σημαντικών πολιτικών ηγετών της αντιπολίτευσης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα είχε σχέσεις με τον συνταγματάρχη Καγκουαριπάνο, που είχε οδηγήσει την επίθεση και την κλοπή στρατιωτικού οπλισμού από στρατόπεδο τον Αύγουστο του 2017 και ο οποίος συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα. Σύνδεσμος για την απόπειρα εναντίον του Μαδούρο ήταν ο πρώην λοχίας Χοσέ Μοναστέριο Βανέγκας, στον οποίο προσέφεραν 50 εκατ. δολάρια και διαμονή στις ΗΠΑ. Ο Βανέγκας εκπαιδεύτηκε στην Κολομβία στη χρήση των drones, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης του Καράκας. Τον Βανέγκας βοήθησαν ο βουλευτής Ρεσκουέσενς και ο βουλευτής Μπόρχες. Για τον Μαδούρο στόχος της απόπειρας ήταν “να μας δολοφονήσουν όλους”. Η φρουρά του Μαδούρο κατάφερε να παρεκκλίνει την πορεία των δύο drones, ενώ τον Βανέγκας και έναν συνεργό του τους σταμάτησε ο κόσμος, που θεώρησε ύποπτη τη συμπεριφορά τους και τους παρέδωσε στις αρχές.

Ο Μαδούρο ζήτησε από την Κολομβία και τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον Ταμπόσκι, τον οποίο θεωρεί ως οργανωτή και χρηματοδότη της απόπειρας (πιστεύεται ότι διαμένει στη Φλόριντα), καθώς και τον Ρούσο Μάρκες, του οποίου δεν είναι γνωστή η διεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε ως αποδεικτικό στοιχείο και τις δηλώσεις του Περουβιανού παρουσιαστή της τηλεόρασης Χάιμε Μπάιλι, που ζει στη Φλόριντα και υποστήριξε πως είχε συναντήσει τα συγκεκριμένα άτομα στο Μαϊάμι. Ο Μπάιλι δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Μαϊάμι ότι ήξερε για την απόπειρα από την προηγούμενη εβδομάδα και προέβλεψε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες επιθέσεις κατά του Μαδούρο. 'Το Σάββατο θα σκοτώσουμε τον Μαδούρο με drones. Δοκιμάσαμε τα drones στο Καράκας, λειτουργούν' και εγώ τους είπα 'κάντε το, εμπρός πάμε'" δήλωσε ο Μπάιλι στο αμερικανικό κανάλι αναφερόμενος στον διάλογο που είχε με τους δράστες, εκτιμώντας ότι μετά την αποτυχία τους “σίγουρα θα προετοιμάζουν την επόμενη απόπειρα”.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Λουτσέσε αποκάλυψε από την Μπογκοτά ότι συμμετείχε στην απόπειρα. “Είχαμε έναν στόχο και προς στιγμή δεν υλοποιήθηκε στο εκατό τοις εκατό” τόνισε ο Λουτσέσε, που συμμετείχε στην Λαϊκή Θέληση (Α.Ρ.) της αντιπολίτευσης και είχε πάρει μέρος σε άλλες πράξεις βίας μεταξύ του 2014 και του 2017. Ο Μαδούρο υποστηρίζει πως ο Λουτσέσε ήταν προσκεκλημένος την Τρίτη στην εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της Κολομβίας από τον Ιβάν Ντούνκε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του Α.Ρ. Φαλκόν καταδίκασε τη βία και την απόπειρα εναντίον του Μαδούρο, όπως και τις αιτίες που τη γέννησαν και ζήτησε “να μην υπάρξει κυνήγι μαγισσών”, κρατώντας τις αποστάσεις του από τη δράση των “αντιπολιτευόμενων από την Κολομβία”, ενώ ζήτησε τη συμμετοχή των πολιτών στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις γιατί “η αποχή δεν έδωσε ποτέ θετικό αποτέλεσμα”...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: