17.8.18

Οι «χρυσές» μεταγραφές της Βουλής...

Την περίοδο πριν από τη χρεοκοπία του 2010 και την οικονομική κρίση που ακολούθησε, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ήταν σχετικώς...
παγιωμένοι.

Η εναλλαγή των κομμάτων εξουσίας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) περίπου δεδομένη και οι μετακινήσεις πολιτικών σε άλλα κόμματα σποραδικές και δακτυλοδεικτούμενες.

Από τη Βουλή του 2009 και μετά, η κατάσταση άλλαξε άρδην. Η διάλυση του παλιού δικομματισμού, η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και η δημιουργία πολλών μικρών κομμάτων σε όλο το πολιτικό φάσμα πυροδότησαν ένα πολιτικό big bang, που είχε συνέπεια μια μόνιμη ρευστότητα και κινητικότητα, ακόμη και στις έδρες της ίδιας της Βουλής.

Κάπως έτσι, καταλήξαμε να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρουτίνα οι περιβόητες «μεταγραφές» όχι απλά από το ένα κόμμα στο άλλο μέσω εκλογών, αλλά αλλάζοντας κοινοβουλευτική ομάδα στην ίδια βουλευτική περίοδο.

Οι πολλές μεταγραφές των πρώτων μνημονιακών χρόνων (2010-2014), οι οποίες κορυφώθηκαν στη Βουλή της περιόδου 2012-2014, έχουν μεν μειωθεί, ωστόσο ακόμη και στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, από τις βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 και μετά, δεν είναι αμελητέες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες, αναλογικά με τη δύναμή τους, έχουν υποστεί τρία μικρά κόμματα: Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αύξησαν (!) την κοινοβουλευτική τους δύναμη με μεταγραφές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με απώλειες όσο και με μεταγραφές, τη διατήρησε αριθμητικά αλώβητη. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν υπέστη καμία μεταβολή στη σύνθεση της Κ.Ο...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: