18.8.18

Η επόμενη μέρα...

  ...της επιστροφής στην πατρίδα...
Μπορεί η περιπέτειά τους να έλαβε αίσιο τέλος, ωστόσο δεν παύει να είναι περιπέτεια και μάλιστα πολύ σοβαρή. Στην οποία ενεπλάκησαν όχι μόνο οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, ούτε μόνο οι δύο χώρες (Ελλάδα - Τουρκία), αλλά...
θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης (και όχι μόνο) και, φυσικά, στο ανθρώπινο επίπεδο, οι δύο οικογένειες των παιδιών, αλλά και όλος ο κόσμος που παρακολουθούσε τις εξελίξεις.

Τις εξελίξεις μιας παράλογης και παράνομης κράτησης σε ένα κράτος όπου η δικαιοσύνη και ο τρόπος που δρουν οι δικαστικές Αρχές τίθενται διαρκώς σε αμφισβήτηση, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Τις εξελίξεις που για μήνες ουσιαστικά δεν υπήρχαν: «Δεν ξέραμε τι να πιστέψουμε απ’ όσα ακούγαμε. Δεν γνωρίζαμε τι μπορεί να γίνει», δήλωσαν χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» τόσο ο πατέρας του Αγγελου Μητρετώδη όσο και ο θείος του Δημήτρη Κούκλατζη.

Για περισσότερους από πέντε μήνες, από την 1η Μαρτίου 2018 και για 167 μέρες (όπως ακριβώς τις μετρούν οι φυλακισμένοι), ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο 29χρονος λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Είχαν συλληφθεί σε περιπολία ρουτίνας στις Καστανιές Εβρου, υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, από Τούρκους συνοροφύλακες, για παράνομη είσοδο σε τουρκικό έδαφος.

Αν και άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους στην περιοχή κάποια χρόνια πριν μας είπαν πως η επικοινωνία «για κουβέντα και τσιγάρο» με τους Τούρκους φαντάρους ήταν σύνηθες φαινόμενο, στην περίπτωση των δύο νέων μετετράπη σε «σοβαρό ατόπημα με το ενδεχόμενο της στρατιωτικής κατασκοπίας», όπως ήταν το επιχείρημα των τουρκικών Αρχών.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της  Νόρας Ράλλη, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: