31.8.18

«Είμαστε όλοι μυρμήγκια του θεού»...

Η μονωδία του ανασχηματισμού, το πικρό τέλος ενός μολυβένιου Αύγουστου-με τον νεκρό πιλότο μας και την...
φωτιά στο πλοίο- η προθέρμανση για την Έκθεση της Θεσσαλονίκης και κάτι δειλές σταγόνες-προανάκρουσμα του Φθινοπώρου.

. Νέα εποχή; Προεκλογική, ναι. Εκρηκτική και αφηνιασμένη… Κατά τα λοιπά , μικρές ανάσες και θετική αύρα στο πεδίο της οικονομίας, αλλά πέραν ου. Υπαρκτές οι δυναστικές δεσμεύσεις, επιβεβλημένες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μόνιμο ζητούμενο οι παραγωγικές επενδύσεις.

. Μεταναστευτικό : Στη Λέσβο ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη, στο Βαθύ της Σάμου η κατάσταση στο απροχώρητο ( ομιλεί μετά λόγου γνώσεως η στήλη), στον Μυλοπόταμο Δράμας αιματηρό επεισόδιο και αποκλεισμός της εθνικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης από μετανάστες. Σήματα λυγρά…

Σε μια γειτονιά, στο Βαθύ, ντόπιοι και Αθηναίοι συζητούν για το Μεταναστευτικό, με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση στο hot spot που βρίσκεται στην άκρη της πόλης (το απαράδεκτον δεν αφορά μόνο τους χειμαζόμενους μετανάστες/πρόσφυγες , αλλά και την συμπεριφορά ορισμένων εξ αυτών). Λέει, λοιπόν, μια γειτόνισσα:

«Σε αναγκάζουν να γίνεις ρατσιστής. Κι αυτό δεν είναι σωστό. Γιατί είμαστε όλοι μυρμήγκια του Θεού».

. Μακεδονικό : Μια δήλωση του Πάνου Καμμένου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύτηκε η σχετική αναφορά του («Ο λαός θα έχει τον τελικό λόγο» )…Η στήλη επιμένει ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως αναγκαίο. Αφορά σε μείζον θέμα, το οποίο θα σφραγίσει ανέκκλητα την πορεία της χώρας.

Όσο για το επιχείρημα που προβλήθηκε (και από τον πρωθυπουργό) ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ο λαός μιας χώρας για το όνομα μιας άλλης, δεν ευσταθεί. Διότι σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα τεθεί η Συμφωνία και όχι η επιλογή ονόματος ή άλλο τι.

. Σωρευτικώς : Τι θα μετρήσει στις εκλογές; Το οικονομικό πρωτίστως, λένε πολλοί. Σωστά. Ωστόσο , θα λειτουργήσουν σωρευτικώς τρία σημαντικά ζητήματα. Το μεταναστευτικό, το Μακεδονικό και η ασφάλεια.

…Όταν μπήκε ο Ιούνιος, η στήλη περίμενε τα τζιτζίκια και σιγοψιθύριζε εκείνο το έξοχο «Καλοκαίρι» του Σαββόπουλου. Τώρα βλέπει τους τζίτζικες να διπλώνουν τα φτερά τους και βάζει στο μηχάνημα ένα παλιό σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, καθώς «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι»…

Γιάννης Τριάντης - Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: