18.8.18

Φυλάκιση για τον Τζορτζ Παπαδόπουλος...


...πρότεινε ο ειδικός ανακριτής...


Φυλάκιση έως και έξι μήνες πρότεινε για τον Τζορτζ Παπαδόπουλος, τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ.   

Ο Μιούλερ, επικεφαλής της έρευνας για..
υποτιθέμενη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, δήλωσε ότι μια τέτοια πρόταση ήταν «δικαιολογημένη και κατάλληλη».   

Ο Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα για τις επαφές του με τους Ρώσους, ενώ ήταν μέλος της ομάδας εκστρατείας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.   

Η δικάσιμος έχει ορισθεί για τις 7 Σεπτεμβρίου.   

Το υπόμνημα του ανακριτή προσθέτει ότι ο Παπαδόπουλος έλεγε ψέματα στο FBI για τις επαφές του με τους Ρώσους διαμεσολαβητές και πως προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην έρευνα.   

Μεταξύ αυτών ήταν και ένας καθηγητής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε «βρώμικα στοιχεία» για τη δημοκρατική προεδρική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον.   

«Τα ψέματα του εναγομένου υπονόμευσαν την ικανότητα των ερευνητών να ανακρίνουν, να κρατήσουν ή να συλλάβουν τον καθηγητή ενώ βρισκόταν ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει το υπόμνημα.   

Ο Παπαδόπουλος, δικηγόρος υποθέσεων ενέργειας στο Σικάγο, είναι ένας από τους τρεις πρώην αξιωματούχους της εκστρατείας Τραμπ, οι οποίοι παραδέχτηκαν πως είπαν ψέματα στους ανακριτές.   
Οι άλλοι δύο είναι ο πρώην σύμβουλος εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Γκέιτς, που ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της εκστρατείας.   

Οι εισαγελλείς ακόμη υπογραμμίζουν ότι οι ερευνητές έχασαν μία ευκαιρία να ανακρίνουν άλλους για τα σχόλια του καθηγητή ή οποιονδήποτε άλλο εκείνο τον καιρό θα μπορούσε να γνωρίζει για τις προσπάθειες των Ρώσων να αποκτήσουν παραπλανητικές πληροφορίες για την Κλίντον κατά την εκστρατεία.   

«Αν ο κατηγορούμενος είχε πει την αλήθεια στο FBI όταν ανακρίθηκε τον Ιανουάριο του 2017, το FBI θα μπορούσε να έχει γρήγορα κάνει πολλά ερευνητικά βήματα για να βοηθήσει στην εξακρίβωση, για παράδειγμα, πως και από που ο καθηγητής είχε αποκτήσει τις πληροφορίες, γιατί ο καθηγητής τις παρείχε στον κατηγορούμενο και τι έκανε ο κατηγορούμενος αφού τις έλαβε», αναφέρεται στο έγγραφο.   

Οι εισαγγελείς επίσης περιγράφουν μία σειρά από δύσκολες ανακρίσεις με τον Παπαδόπουλο αφού συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017. 

Λένε πως δεν παρείχε «ουσιαστική βοήθεια» στην έρευνα. Ο Παπαδόπουλος αργότερα δήλωσε ενοχή για ψευδή κατάθεση στο FBI ως μέρος μία συμφωνίας που έκανε.   

Ακόμη, τα έγγραφα, σημειώνουν ότι ο Παπαδόπουλος πέρασε τουλάχιστον κάποιο χρόνο στην φυλακή και πλήρωσε ένα πρόστιμο σχεδόν 10.000$.   

Η προτεινόμενη ποινή του, υπό τις οδηγίες των ομοσπονδιακών νόμων είναι από 0 έως 6 μήνες φυλάκιση, αλλά οι εισαγγελείς κάνουν αναφορά σε έναν ακόμη κατηγορούμενο για την υπόθεση που πέρασε 30 ημέρες στην φυλακή για ψευδομαρτυρία στο FBI.   

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος έπαιξε βασικό ρόλο στην έρευνα για την Ρωσία από τις αρχές της, τον Ιούλιο του 2016, που ξεκίνησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Πληροφορίες που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον ομογενή ήταν αυτές που «πυροδότησαν» την έρευνα εξ αρχής. Αργότερα την έρευνα αυτή συνέχισε ο Μιούλερ και η ομάδα του. 

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: