2.8.18

«Μας έλεγαν "κάντε ό,τι νομίζετε"»...

...τι γράφει η πρώτη μήνυση συγγενών θυμάτων της πυρκαγιάς...

Βαρύτατες ευθύνες σε κυβερνητικά στελέχη, αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και...
τοπικούς δημάρχους καταλογίζουν οι συγγενείς θυμάτων που κατέθεσαν την πρώτη μήνυση για την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Τρεις πολίτες στρέφονται προσωπικά εναντίον του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, και του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, καθώς επίσης εναντίον κάθε άλλου τυχόν συνυπεύθυνου για την τραγωδία. 

Τη μήνυση 46 σελίδων, που υποβλήθηκε την Τετάρτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, υπογράφει ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, παλιός βουλευτής της ΝΔ στα Γιάννενα, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει οικογένειες πυρόπληκτων και στην περίπτωση της Ηλείας, το 2007. Η μήνυση θα συσχετιστεί με την αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία οι τρεις πολίτες έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Μέσα από το δικόγραφο ξεδιπλώνονται οι δραματικές στιγμές των θυμάτων και ο πανικός των Αρχών στον Νέο Βουτζά, το Μάτι και τη Ραφήνα.

Οι τρεις μηνυτές είναι δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Πρόκειται για τη σύζυγο και την κόρη ενός 70χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού, που έχασε τη ζωή του λίγα μέτρα από το σπίτι του στον Νέο Βουτζά, και τον γιο μίας 73χρονης συνταξιούχου εκπαιδευτικού, η οποία νοίκιαζε το ισόγειο του σπιτιού της πρώτης οικογένειας κι επίσης χάθηκε στις φλόγες.

«Κάντε ό,τι νομίζετε»

Η αφήγηση είναι της πρώτης εκ των μηνυτών. Το Σάββατο πριν την πυρκαγιά παντρεύτηκε στην Αθήνα η κόρη της, η οποία ζει στο Λος Άντζελες. Στο σπίτι τους στον Νέο Βουτζά φιλοξενούσαν μια τριμελή οικογένεια, που είχε έρθει από τις ΗΠΑ για τον γάμο. «Παρατηρήσαμε αρχικά πολλούς καπνούς, που κατευθύνονταν προς το σπίτι μας (...) Είχαμε αρχίσει να μη βλέπουμε και μας κατέβαλε μεγαλύτερος φόβος και ανησυχία, ιδίως για τους ξένους φιλοξενούμενούς μας. Αποφασίσαμε μαζί με τη Μ.Π. (σσ: τη ενοικιάστρια του ισογείου) να εγκαταλείψουμε το σπίτι και να πάμε σε ασφαλέστερο μέρος προς τη θάλασσα. Ούτε από πριν ούτε εκείνες τις στιγμές μάς είχε πει κάποιος αρμόδιος της Περιφέρειας, του Δήμου, της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας, κατά ποιον τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιον δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε σε ασφαλές μέρος, είτε παραθαλάσσια είτε σε κάποιο γήπεδο ή πλατεία εντός του οικισμού.

»Έτσι, πάνω στον μεγάλο πανικό μας ενεργήσαμε τελείως αυτοβούλως και αποφασίσαμε να πάμε στην παραλία (...) Όπως εκ των υστέρων μας ενημέρωσε μια γειτόνισσα με τον σύζυγο και το μωράκι τους, τηλεφώνησαν στην Πυροσβεστική και δεν απαντούσε κανείς. Μετά από ώρα, πήρα την απάντηση "κάντε ό,τι νομίζετε" (...) Όλοι έφευγαν πανικόβλητοι και αλλόφρονες προς άγνωστη κατεύθυνση και πάντως οι περισσότεροι μόνοι τους και με δική τους πρωτοβουλία προς τη θάλασσα».

Όπως διαβάζουμε στη συνέχεια, η γυναίκα και οι τρεις φιλοξενούμενοι από το εξωτερικό έφυγαν προς το Μάτι με το πρώτο αυτοκίνητο της οικογένειας. Ο σύζυγός της έμεινε πίσω, το ίδιο και η 73χρονη ενοικιάστρια του ισογείου. «Δεν πέρασαν δυο-τρία λεπτά και μου τηλεφώνησε ο σύζυγός μου», περιγράφει η πρώτη εκ των μηνυτών. «Μου είπε ότι δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ, διότι εν τω μεταξύ είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα»...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...

vice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: