25.8.18

Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης...


Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Αιχμή του δόρατος για τις πολιτικές που φιλοδοξεί να εφαρμόσει από εδώ και στο εξής αποτελούν οι...
αλλαγές στα εργασιακά, που θα αποτυπωθούν μέσα από τις ενέργειες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το τρίπτυχο αυτό επικαλέστηκε άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά το διάγγελμα της Ιθάκης. Και διόλου τυχαία η επιλογή του τόπου αλλά και όσα είπε είχαν αυτή ακριβώς τη στόχευση, να αναδειχτεί η προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. για την προστασία και υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας.

Από το Νεώριο της Σύρου λοιπόν, το οποίο ξεπερνώντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν επαναλειτουργεί με 300 εργαζόμενους, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές το γενικό περίγραμμα της μεταμνημονιακής στρατηγικής του.

Εργασία και αξιοπρέπεια
«Αν υπάρχει μια προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα, για το έθνος, είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Και αυτή η εργασία να είναι αξιοπρεπής, να είναι καλά αμειβόμενη. Να είναι με δικαιώματα, με δουλειές» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι σκόπιμα διάλεξε η πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τα μνημόνια να γίνει ενώπιον των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας».

Οπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, τέλος των μνημονίων σημαίνει αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ μιλώντας για τα ευρύτερα προτάγματά της αναφέρθηκε κωδικοποιημένα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία των εργαζομένων.

Με σκοπό να υπογραμμίσει τις διαχωριστικές γραμμές με την αντιπολίτευση και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδίως τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και προκειμένου να αναδείξει τις διαφορές της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας με μια μικρή ελίτ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα χρόνια που περάσαν, τα οχτώ δύσκολα χρόνια για τον τόπο μας, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου ήταν αυτός που υπέφερε περισσότερο από όλους τους άλλους. Ολοι οι Ελληνες περάσαμε δύσκολα. Σχεδόν όλοι. Υπήρξε και μια μικρή μειοψηφία που χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις και έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό. Αυτοί δεν πέρασαν και τόσο δύσκολα. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πέρασε δύσκολα».

Στο ίδιο πνεύμα, φωτογραφίζοντας τη Ν.Δ., έκανε λόγο για πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται «μια ατέλειωτη αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια, με ένα και μοναδικό στόχο, να κρατήσουν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος».

Το στοίχημα της εργασίας
Νωρίτερα, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο νησί της Σύρου, το Δημαρχείο Ερμούπολης, στο ίδιο πνεύμα είχε σημειώσει ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στους ανθρώπους του μόχθου, επαναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τον κυβερνητικό στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της εργασίας. Στην επίσκεψη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων τον συνόδευαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ στο κλιμάκιο μετείχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Το πακέτο της ΔΕΘ

Εκτός από τα εργασιακά, που αποτελούν την προμετωπίδα, στο μέγαρο Μαξίμου προχωρούν -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών- στην τελική επεξεργασία των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός σε δύο εβδομάδες από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κύριο χαρακτηριστικό τους, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ότι θα πρόκειται για αποφάσεις, οι οποίες θα τύχουν άμεσης υλοποίησης. Δεν θα είναι δηλαδή «αόριστες εξαγγελίες προεκλογικού τύπου». Ωστόσο εικάζεται βάσιμα ότι για το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης θα εκληφθούν ως παροχές, ώστε να δελεαστούν εκλογικά ακροατήρια που έχουν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση στο «καλάθι» των μέτρων συζητείται ότι θα συμπεριληφθούν μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό, στοχευμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, το κοινωνικό μέρισμα, που θα διανεμηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά, και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Για τις δε συντάξεις στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι μειώσεις δεν θα ισχύσουν. Αυτό που ακόμη ψάχνουν είναι μόνο ο τρόπος που θα το διατυπώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: