8.8.18

Η «κομμουνίστρια» Φρίντα Κάλο ενοχλεί τον κ. Όρμπαν...

Έχουν περάσει εξήντα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο της σπουδαίας Φρίντα Κάλο και το έργο της, όπως και οι απόψεις της, συνεχίζουν να προκαλούν. Αυτή τη φορά η τέχνη της Μεξικανής έχει...
προκαλέσει αντικομμουνιστικό μένος στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Ακροδεξιά εφημερίδα που στηρίζει την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού άσκησε κριτική για μία έκθεση έργων της που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη της Βουδαπέστης επειδή... υποστηρίζει τον κομμουνισμό.

Η δεξιά εφημερίδα Magyar Idok, σε άρθρο που δημοσίευσε στις 14 Ιουλίου με τίτλο «Πώς ο κομμουνισμός προωθείται χρησιμοποιώντας κρατικό χρήμα», ισχυρίζεται πως η έκθεση της Κάλο, όπως και άλλες γκαλερί, καλλιτέχνες και εκθέσεις, προωθούν τον κομμουνισμό.

«Δεν θα το πιστέψετε, όμως ο Τρότσκι εμφανίστηκε και πάλι στη Βουδαπέστη, αυτή τη φορά από το κρεβάτι της Φρίντα Κάλο», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στη σχέση της ζωγράφου με τον Λέον Τρότσκι, κατά τη διάρκεια της εξορίας του, αργότερα, στο Μεξικό, όπου και δολοφονήθηκε το 1940.

Η Φρίντα Κάλο συνδεόταν με το κομμουνιστικό κόμμα του Μεξικού και είχε διακοσμήσει το κρεβάτι της με εικόνες των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν και Μάο, σύμφωνα με το Μουσείο Φρίντα Κάλο του Μεξικού.

Η έκθεση της Κάλο, το διεθνές μιούζικαλ Μπίλι Έλιοτ και μια σειρά από παραστάσεις σε γκαλερί έχουν δεχθεί πυρά σε αλλεπάλληλα άρθρα της εφημερίδας, η οποία επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αισθητικό πρόβλημα» με την έκθεση της «Μεξικανής κομμουνίστριας ζωγράφου».

Η Εθνική Πινακοθήκη αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η κριτική εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαμάχης για τον πολιτισμό και την πολιτιστική πολιτική μετά την εκλογή για τρίτη συνεχόμενη θητεία του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν τον Απρίλιο.

Οπαδοί του Όρμπαν, αλλά και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση υποστηρίζουν τον τελευταίο καιρό ότι μετά τη νέα εκλογική νίκη του πρωθυπουργού έχει φτάσει η ώρα για στροφή και στον πολιτισμό της χώρας και σε μια τέτοια στροφή δεν χωρούν αριστεροί ή φιλελεύθεροι καλλιτέχνες.

Από την πλευρά του ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στις 28 Ιουλίου ότι θα πραγματοποιηθούν μεγάλες αλλαγές στον τομέα του πολιτισμού υπογραμμίζοντας ότι η τρίτη εκλογική νίκη του «δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια εντολή για την οικοδόμηση μιας νέας εποχής».

«Μια εποχή καθορίζεται από πολιτιστικές τάσεις, συλλογικές πεποιθήσεις και κοινωνικά έθιμα. Αυτή είναι τώρα η αποστολή που βρίσκεται ενώπιόν μας: πρέπει να ενσωματώσουμε το πολιτικό σύστημα σε μια πολιτιστική εποχή», ανέφερε ο Ορμπάν ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών του σε μια ομιλία-ορόσημο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για τις επικείμενες αλλαγές.

Η νέα... εποχή όπως την οραματίζεται ο Όρμπαν έχει ξεκινήσει ήδη από την πρώτη του θητεία το 2010. Τότε το κόμμα του αναθεώρησε το Σύνταγμα της Ουγγαρίας, απέκτησε τον έλεγχο των κρατικών μμε, και επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον Ορμπάν και στο Fidesz έχουν δημιουργήσει αυτοκρατορίες.

Απαντώντας στην Magyar Idok μία ομάδα εξήντα περίπου καλλιτεχνών και ιστορικών τέχνης υπέγραψαν ένα μανιφέστο καταγγέλοντας την εφημερίδα για αντικομμουνισμό και ανυπόστατες κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι, τον Ιούνιο, η Magyar Idok είχε δημοσιεύσει επίσης ένα άρθρο ενός φιλοξενούμενου σχολιαστή ο οποίος κατηγορούσε το μιούζικαλ «Μπίλι Έλιοτ» που παίζεται στην Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία ανάμεσα στο νεαρό ακροατήριό της. Ο «Μπίλι Έλιοτ» βρίσκεται στο πρόγραμμα για δύο χρόνια, και μέχρι τώρα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 100.000 θεατές. Η Κρατική Όπερα ακύρωσε 15 από τις 44 παραστάσεις που είχε προγραμματίσει για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: