27.8.18

Τα εντυπωσιακά «σκορ» στην κυκλοφορία του Τύπου...

Ο χάρτης της υποστήριξης του Τύπου προς Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά έχει αλλάξει θεαματικά σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες –όπως, άλλωστε, έχουν αλλάξει οι έννοιες Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά. 

Παλιά, πριν και μετά από τη Μεταπολίτευση, η Δεξιά είχε με το...
μέρος της δυνατά όπλα του Τύπου, όπως ήταν η ευρείας αποδοχής λαϊκή εφημερίδα, η Απογευματινή, η Ακρόπολις, η Βραδυνή του Τζώρτζη Αθανασιάδη των πολύ καλών ημερών (μεγάλη δύναμη στον χώρο), η Καθημερινή της Βλάχου (και αργότερα η Μεσημβρινή της ίδιας πριν αλλάξει χέρια), ο Ελεύθερος Τύπος του Βουδούρη και του Πασαλάρη, ο δυνατός Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου (πριν από τη διάσπαση που έφερα στα περίπτερα δυο Αδέσμευτους Τύπους, σχεδόν πανομοιότυπους σχεδιαστικά) κ.ά.

Όμως το βαρύ έντυπο πυροβολικό υπήρχε από την άλλη πλευρά. Τα Νέα, επί δεκαετίες στην κορυφή με κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων φύλλων (ασύλληπτα νούμερα για τα σημερινά δεδομένα), το Βήμα, το Έθνος του Νικολόπουλου προδικτατορικά και του Μπόμπολα μεταπολιτευτικά, η Ελευθερία του Κόκκα, η Αθηναϊκή του Παπαγεωργίου (προ Χούντας δυνατή, μικρή και σύντομη παρουσία μεταπολιτευτικά), η Αυριανή των πρώτων δεκαετιών με τη χαμηλή τιμή και τα μεγάλα τιράζ, η μεγάλη Ελευθεροτυπία του Τεγόπουλου, που μπήκε σαρωτικά στον χώρο του Τύπου, και άλλες εκδόσεις, έγερναν ολοκάθαρα την πλάστιγγα της κυκλοφορίας προς την πλευρά του μεσαίου, έως αριστερού, χώρου.

Σήμερα στον παραδοσιακό Τύπο, στον γραπτό (ο οποίος, βέβαια, εξακολουθεί να παίζει πολύ ισχυρό ρόλο, παρά την κυκλοφοριακή αποδυνάμωσή του), η σύγκριση είναι συντριπτικά αρνητική για την κυβερνητική πλευρά. Μια ματιά στις κυκλοφορίες των πολιτικών εφημερίδων δείχνει το μέγεθος της διαφοράς που «κρέμεται» από τα περίπτερα και, φυσικά, εκπέμπεται ως μήνυμα από τα πρωτοσέλιδα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο.

Υπεροχή με σκορ 123-32!

Να αρχίσουμε από τα κυριακάτικα. Η τελευταία πρόβλεψη κυκλοφορίας που έχει δημοσιευτεί από το πρακτορείο διανομής Τύπου, το Άργος, αφορά τα φύλλα της 19ης Αυγούστου, οπότε το σκορ ήταν 123-32 κατά της κυβέρνησης. Δηλαδή πέντε εφημερίδες των οποίων δημοσιεύονται οι κυκλοφορίες πούλησαν εκείνη την ημέρα 123.080 φύλλα και πέντε που είναι συμπολιτευόμενες, ή τουλάχιστον όχι «αντί», διέθεσαν 32.300 φύλλα. 

Αναφερόμαστε από τη μία πλευρά στις Πρώτο Θέμα (54.410), Βήμα (46.480), Δημοκρατία (11.120), Ελεύθερο Τύπο (8.490), Ελεύθερη Ωρα 2.580 και από την άλλη στις Έθνος (15.510), Documento (10.590), Κόντρα (3.340), Αυγή (2.400) και Χωνί (460). Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται το Παρόν και οι εφημερίδες των οποίων οι κυκλοφορίες είναι κρυφές. 

Αν υποθέσουμε τα κυκλοφοριακά μεγέθη των τελευταίων, η διαφορά του σκορ θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού η Νέα Σελίδα είχε πουλήσει την τελευταία φορά που ανακοινώθηκε η κυκλοφορία της (Κυριακή, 22 Απριλίου) 8.570 φύλλα, ενώ στις 29 Ιουλίου η Καθημερινή είχε διαθέσει 61.330 φύλλα και από τότε έπαψε να κάνει γνωστές τις πωλήσεις της.

Στις ημερήσιες

Η εικόνα είναι ανάλογη στον ημερήσιο Τύπο. Στις 21 Αυγούστου (τελευταίο δελτίο που είναι μέχρι σήμερα γνωστό) το σκορ συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων των οποίων ανακοινώνονται οι κυκλοφορίες, ήταν 37-12. Για την ακρίβεια οι μεν πούλησαν 37.510 και οι δε 12.100. Αναλυτικά οι πωλήσεις εκείνης της ημέρας: Νέα 12.720, Δημοκρατία 7.570, Ελεύθερος Τύπος 6.720, Μακελειό 5.870, Φιλελεύθερος 2.340, Ώρα 2.299. Από τις απέναντι καταγράφηκαν: Εφημερίδα των Συντακτών 6.820, Έθνος 2.900 και Κόντρα 2.380.

Οι διαφορές

Με 123-32 χιλιάδες φύλλα οι κυριακάτικες αντιπολιτευτικές είναι περίπου τετραπλάσιες σε κυκλοφορία από τις συμπολιτευόμενες ή τις «συμπαθούσες», ενώ στον ημερήσιο Τύπο, με 37-12, η αναλογία είναι, περίπου, τρία προς ένα...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: