31.8.18

Έρευνα για τις καταγγελίες εργαζομένων...

...στο ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα... 

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με καταγγελίες 19 εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στην Αθήνα κατά του γενικού διευθυντή, τον...
οποίο κατηγορούν για κατάχρηση εξουσίας, για ηθική και διοικητική παρενόχληση και για διακρίσεις.

Οι καταγγελίες περιέχονται σε επιστολή που απηύθυναν προς το Διοικητικό Συμβούλιο στα τέλη Ιουλίου οι 19 από τους 34 εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία.

Εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος, η οργάνωση ανέθεσε την έρευνα σε ανεξάρτητη πολυεθνική εταιρεία με ειδίκευση σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με το σύνολο των εργαζομένων, χωρίς να εμπλέκεται η διοίκηση σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, και αναμένεται να ζητηθούν συνεντεύξεις από εργαζομένους οι οποίοι αποχώρησαν από την οργάνωση πέρσι, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου γενικού διευθυντή.

Λόγω των εξελίξεων, ο γενικός διευθυντής ασκεί τον τελευταίο μήνα τα καθήκοντά του συνεπικουρούμενος από αναπληρωτή γενικό διευθυντή.

Η επιστολή των εργαζομένων ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία είχε ολοκληρωθεί μελέτη διεθνούς εταιρείας με ειδίκευση σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Η μελέτη διαπίστωνε συστημικές και δομικές αδυναμίες, ζητήματα συμπεριφοράς και ζητήματα σχετικά με τις αξίες και την κουλτούρα της οργάνωσης, που έχουν βάθος αρκετών ετών και δεν αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της αυξημένης ροής προσφύγων των προηγούμενων χρόνων, καθώς προτεραιότητα της οργάνωσης υπήρξε η συμβολή της στην επίλυση των πολλών προβλημάτων της διαχείρισης του προσφυγικού.

Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος Χρήστος Χρήστου, οι βασικές διαπιστώσεις του πορίσματος σχετικά με τις καταγγελίες των 19 εργαζομένων θα είναι διαθέσιμες στα μέλη του σωματείου.

«Το διεθνές κίνημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει ξεκάθαρη πολιτική μηδενικής ανοχής για ζητήματα ηθικής στο εργασιακό περιβάλλον, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων, εκδικητικής συμπεριφοράς και παραβίασης ζητημάτων αξιοπρέπειας. 

Προσπαθούμε να αναπτύσσουμε μηχανισμούς καταγγελίας που δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο να αναφέρει τέτοια ζητήματα. Αν διαπιστωθεί το οτιδήποτε, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη πλευρά, θα αποφασίσουμε σε ποιες ενέργειες χρειάζεται να προβούμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά με απόλυτο επαγγελματισμό, με ανθρώπινη ματιά σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με το νομικό τμήμα που θα προστατέψει τη διαδικασία, αλλά και τη λειτουργία της οργάνωσης. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», σημειώνει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: