31.8.18

Οικονομικός «σεισμός» στην Τουρκία...

«Κατρακυλά» η λίρα μετά την χρεοκοπία της Türk Telekom...

Με την τουρκική λίρα να έχει «βυθιστεί» φέτος κατά 40%, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον...
κίνδυνο δραστικής συρρίκνωσης της οικονομίας της και η πρώτη «βόμβα» έσκασε.

Ο αντίστοιχος ΟΤΕ της γειτονικής χώρας κατέρρευσε σαν πύργος στην άμμο μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική οικονομία και την κατρακύλα της λίρας.

Υπό το βάρος των δανείων του, ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, o τουρκικός γίγαντας της τηλεφωνίας Türk Telekom οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και οι τράπεζες ανέλαβαν τη διοίκησή του. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι... δεν βλέπει κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Την Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε κοινοπραξία τραπεζών, σύμφωνα με τη Hurriyet. Το 2013, ο όμιλος OTAŞ στον οποίο ανήκει ο «τουρκικός ΟΤΕ» είχε θέσει ως εγγύηση το 55% των μετοχών για τη λήψη δανείου 4,75 δισ. δολαρίων.

Δεν προχώρησε, όμως, στις αποπληρωμές σύμφωνα με το πρόγραμμα, και οι τράπεζες που χορήγησαν το δάνειο προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Ιούλιο. Δεδομένου ότι το δάνειο είχε χορηγηθεί σε αμερικανικά δολάρια, η πρόσφατη κατρακύλα της τουρκικής λίρας δεν βοήθησε την κατάσταση.

Στην έκθεσή της η JP Morgan είχε αναφέρει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των χρεογράφων που ωριμάζουν –περί τα 146 δισ. δολάρια- κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τις τράπεζες. Για την αποπληρωμή ή την επιμήκυνση του χρέους η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται 4,3 δισ. δολάρια, ενώ για το υπόλοιπο ποσό είναι υπόχρεες επιχειρήσεις του τουρκικού δημοσίου τομέα.

«Κατρακυλά» η λίρα 

Την ίδια στιγμή, η κατρακύλα συνεχίζεται για την τουρκική λίρα. Μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σημειώθηκαν ξανά χθες, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015 που σημείωσε τη νύχτα το πέσο της Αργεντινής, με την τουρκική λίρα, την ινδική ρουπία και το ραντ της Νότιας Αφρικής να πλήττονται ιδιαίτερα.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit.

Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,6% και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών κατά 1,1%...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: