13.8.18

Οι «αμετακίνητοι» και οι «επίφοβοι» υπουργοί...

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό...

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τοποθετούν μέλη της πλειοψηφίας, που μίλησαν στο newpost.gr, τον ανασχηματισμό με τον...
πρωθυπουργό να αναμένεται να πάρει τις τελικές του απόφασεις μετά τον Δεκαπενταύγουστο και σίγουρα πριν από την  ΔΕΘ.

Με δεδομένο πως ο εορτασμός της εξόδου από τα μνημόνια έχει αναβληθεί, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να θέλει να σηματοδοτήσει την «αλλαγή σελίδας» με δύο κινήσεις: με τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα ακόμα και αμέσως μετά την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας, αλλά και με την ομιλία του στο Βελλίδειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου.

Το «παζλ» είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού οι ισορροπίες στην τελική ευθεία προς τις εκλογές είναι εύθραστες και είναι δεδομένο πως είναι πολλά τα πρόσωπα που θεωρούνται αμετακίνητα από το κυβερνητικό σχήμα. Οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνουν όχι μόνο στη σκιά των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι, αλλά και επηρεασμένες από αυτές, αφού θα πρέπει ο πρωθυπουργός να δώσει ένα συνολικό μήνυμα επανεκκίνησης του Μαξίμου.

«Δεν θα είναι ένας οικονομικός ανασχηματισμός» παραδέχονται κορυφαία στελέχη, με την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική να φέρνει στο προσκήνιο και πάλι τη μάχη της καθημερινότητας, την οποία δεν έχει κερδίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το πεδίο για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να κάνει σαρωτικές αλλαγές, αφού και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Η «ομάδα» των υπουργών που όλα δείχνουν πως δεν θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κάθε φορά χύνεται πολύ μελάνι σε σχέση με τις προθέσεις του, αλλά και για τις σχέσεις του με το Μαξίμου. Αυτή τη φορά έχει σχολιαστεί η σιωπή του τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο ως υπουργός Οικονομικών δεν εμπλέκεται στην ιστορία των φονικών πυρκαγιών. Ο ίδιος δεν φαίνεται να επιθυμεί την μετακίνησή του, τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, ετοιμάζεται ένα πακέτο παροχών ενόψει της ΔΕΘ και η μάχη για την έξοδο στις αγορές είναι ανοιχτή με τα επικόκια να έχουν πάρει την ανηφόρα. Πιθανή αλλαγή του δεν θα την έβλεπαν με καλό μάτι και οι Θεσμοί.

Με πολλά ανοιχτά μέτωπα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού, αμετακίνητη θεωρείται και η Έφη Αχτσιογλου, που είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που «βγήκαν» στον Αλέξη Τσίπρα στον τελευταίο ανασχηματισμό. Έκπληξη θα ήταν και οποιαδήποτε αλλαγή του «νέου» Νάσου Ηλιόπουλου.

Στο «απυρόβλητο», λόγω κυρίως της συμφωνίας των Πρεσπών, φέρεται να είναι ο Νίκος Κοτζιάς, που είδε ήδη ένα μέλος της Κίνησης «Πράττω», της οποίας ηγείται, να φεύγει από το υπουργικό συμβούλιο. Καλός γνώστης των ευρωπαικών θεμάτων στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να παραμείνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τις εσωκομματικές ισορροπίες θεωρείται δύσκολο πως θα επιχειρήσει να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας μετακινώντας τον Πάνο Καμμένο από το Πεντάγωνο, εκτός και αν ο ίδιος το επιθυμεί. Το γεγονός πως υπάρχει μια κενή θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ταιριάζει στο προφίλ των ΑΝΕΛ, δεν αποτελεί ισχυρό στοιχείο για την μετακόμισή του. Όπως έχει δημοσιεύσει το newpost.gr, η πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ιδεολογικών πεποιθήσεων των στελεχών της Κουμουνδούρου και δεν αποκλείεται η τελική επιλογή να είναι πρόσωπο έκπληξη.

Πρόσωπο με ισχυρούς δεσμούς με τον Αλέξη Τσίπρα είναι και ο Πάνος Σκουρλέτης, που κατά τη θητεία του στην κυβέρνηση έχει δεχθεί να μετακινηθεί σε τρία υπουργεία και τώρα φαίνεται πως έχει ήδη σημαντική εμπλοκή στον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και των αλλαγών με τον «Κλεισθένη». 

Αμετακίνητος θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο Νίκος Παππάς, αν δεν εκτιμηθεί από τον πρωθυπουργό πως ο κύκλος του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει ολοκληρωθεί. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει πιο επιτελικό ρόλο. 
  
Σταθεροί στη θέση τους με βάση τον ρόλο που έχουν αναλάβει στην Ανατολική Αττική θεωρούνται ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Σωκράτης Φάμελος, αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που δεν του καταλογίζονται ευθύνες ή ως δικές του επιλογές οι πρώτες αμήχανες επικοινωνιακές στιγμές της κυβέρνησης μετά την 23η Ιουλίου.

Δεν αναμένεται να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο απολαμβάνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Ανδρέας Ξανθός, η Όλγα Γεροβασίλη, η Έλενα Κουντουρά και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μόνο δια της αναβάθμισης θα μπορούσαν να βρεθούν σε διαφορετικό πόστο οι Αλέξης Χαρίτσης, Στέργιος Πιτσιόρλας καιΔημήτρης Λιάκος.

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επιχειρήσει να πραγματοποιήσει ένα «φρεσκάρισμα», αρκετές καραμπόλες μπορεί να δημιουργηθούν σε επίπεδο άλλων υπουργών, υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών. Γιώργος Σταθάκης, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Λυδία Κονιόρδου, Ευάγγελος Αποστόλου, Γιάννης Τσιρώνης, Νίκος Μαυραγάνης, Παύλος Πολάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός είναι στελέχη των οποιών τα ονόματα ακούγονται ως πιθανά είτε για μετακίνηση είτε για αντικατατάσταση. 

Κενό, εκτός απροόπτου, αναμένεται να δημιουργηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται πιθανό ο Γιάννης Δραγασάκης να επιστρέψει μόνο στα καθήκοντά του στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Η ποσόστωση με τους ΑΝΕΛ μόνο προς τα πάνω θα μπορούσε να αναθεωρηθεί με δεδομένες τις εύθραστες σχέσεις που υπάρχουν με τον κυβερνητικό εταίρο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Πιθανό θεωρείται το άνοιγμα στην κεντροαριστερά με 1-2 πρόσωπα το πολύ, αλλά και η είσοδος 2-3 νέων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση...

Αντώνης Αντζολέτος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: