17.8.18

Λάθος πανεπιστημιακού επιπέδου...

Η γλώσσα μας πρέπει να είναι πάντα και παντού σωστή. Σε δημοσιογραφικό επίπεδο χρειάζεται να είναι ακόμα καλύτερη. Και σε πανεπιστημιακό άριστη. Κάτι που δεν συμβαίνει με το...
διαφημιστικό θέμα-χορηγία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου η λανθασμένη προστακτική («απέκτησε» αντί «απόκτησε») βγάζει μάτι και αποτελεί προσβολή για την έννοια «πανεπιστημιακός», ακόμα και αν δεν αφορά φιλολογικό τομέα αλλά βιολογικές επιστήμες.

Η γλώσσα κακοποιείται σε πολλές επίπεδα, αλλά η Γ΄ κλίση και η προστακτική (που ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ χρονική αύξηση) περνούν των παθών τους τον τάραχο. Και έτσι βλέπουμε ή ακούμε:

** «επέτρεψέ μου» αντί «επίτρεψέ μου»,
** «παρήγγειλέ μου» αντί «παράγγειλέ μου»,
** «επανέλαβέ το» αντί «επανάλαβέ το»,
** «μετέφρασέ το» αντί «μετάφρασέ το» και πολλά άλλα.

Και καλά, οι πανεπιστημιακοί που έστειλαν το κείμενο προς δημοσίευση, προφανώς και τον τίτλο, δεν το ήξεραν ή τους ξέφυγε, αλλά στο σάιτ κάποιος δεν θα έπρεπε να το εντοπίσει και να το προφτάσει; Τι σημασία έχει αν είναι, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, advertorial και sponsored, κάτι σαν «Ξένη δημοσίευση» που έγραφαν παλιά οι εφημερίδες όταν δημοσίευαν κάτι που δεν ήταν δικό τους; Στις δικές τους σελίδες δημοσιεύτηκε και οι ίδιοι το (συν)χρεώνονται.
Θυμηθείτε, με την ευκαιρία, άλλο ανάλογο τερατώδες λάθος σε ιστοσελίδα μεγάλης εφημερίδας. Το οποίο θα εξόργιζε τις μορφές των Γραμμάτων και του Πνεύματος που έχουν περάσει από αυτήν επί δεκαετίες.

harddog

Δεν υπάρχουν σχόλια: