31.8.18

Η μεταμνημονιακή εποχή...

...στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου...

Ο στόχος το νέο υπουργικό συμβούλιο να “κουρδιστεί” όσο το δυνατόν πιο γρήγορα είναι πρωταρχικός για το Μαξίμου και δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι...
νέοι υπεύθυνοι των χαρτοφυλακίων  έχουν περάσει ήδη από το γραφείο του πρωθυπουργού. 

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να περιγράψει την επόμενη ημέρα από τα μνημόνια και να ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου από νέους και παλιούς υπουργούς. 13 νέα προσωπά θα βρεθούν στις 11 το πρωί στον πρώτο όροφο της Βουλής με τον πρωθπουργό να πραγματοποίει μια δημόσια τοποθέτηση και κατόπιν με κλειστές τις κάμερες και με τη βοήθεια του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου να περιγράφει τους στόχους της χρονιάς που ξεκινάει.

Για το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου στο κυβερνητικό στρατόπεδο είχαν θέσει πέντε βασικούς στόχους, οι οποίοι θα έφερναν και πάλι την πλειοψηφία σε θέση μάχης για τη δύσκολη εκλογική χρονιά που έρχεται. 

Τα τέσσερα πρώτα βήματα

1. Η αποκατάσταση των πληγέντων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα μαζί με την επιτάχυνση των διαδικασιών για κατεδαφίσεις από τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Υποδομών έχει πολλή δουλειά μπροστά του και για αυτό θεωρήθηκε απαραίτητη η παραμονή του Χρήστου Σπίρτζη κατά τον ανασχηματισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Όλγα Γεροβασίλη θα πρέπει να τρέξει τις αλλαγές με τη νέα δομή της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

2. Η ολοκλήρωση των μνημονίων βρήκε τον πρωθυπουργό στην Ιθάκη να ανακοινώνει το τέλος των προγραμμάτων και να επιχειρεί να βάλει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Η “κόκκινη γραμμή” με τη μνημονιακή εποχή θα επιχειρηθεί να μπεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο κερδίζοντας την κρίσιμη μάχη της καθημερινότητας. Στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Είναι ένας σημαντικός δείκτης τον οποίο κοιτούν και οι αγορές για να επιβεβαιωθεί η δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας. Λίγες μέρες μετά, στις 10 του άλλου μήνα, οι Θεσμοί θα έρθουν στην Ελλάδα για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

3. Η αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το άλλο μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού που ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οι αλλαγές στα πρόσωπα και στα όργανα θα ακολουθήσουν με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει συνδιαμορφωτής των πολιτικών επιλογών με την κυβέρνηση και να μην παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις. Το άνοιγμα στην κοινωνία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που θα γίνει ταυτόχρονα με την οικοδόμηση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών.

4. Ο ανασχηματισμός ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα που ολοκληρώθηκε. Δυσαρέσκειες, που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για μη ολοκλήρωση της αριστερής στροφής που έδειξε πως θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός με την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στο κόμμα, ίσως προκαλέσουν κάποιες εσωτερικές τριβές. Στην Ηρώδου Αττικού δεν δείχνουν να ανησυχούν υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε ένα ενωτικό κλίμα που θα αναδείξει την κυβέρνηση ως πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ζητούμενο είναι  το νέο υπουργικό συμβούλιο να λειτουργήσει συντονισμένα και αρμονικά και να αποτελέσει το όργανο της υλοποίησης του προγράμματος που καταρτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεταμνημονιακή εποχή χωρίς αστερίσκους και πισωγυρίσματα.

Το βήμα που απομένει

5. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη ΔΕΘ, αφού σε καμία περίπτωση στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός να τρομάξουν τις αγορές και να δοθεί μια εικόνα χαλάρωσης σε σχέση με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που υπάρχουν. Στην οδό Νίκης “σβήνουν και γράφουν” έτσι ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο που θα περιέχει ακόμα και αντισταθμιστικές προτάσεις, που ίσως ζητηθούν από τους Θεσμούς. Παράλληλα τα κοινωνικά υπουργεία δίνουν έναν αγώνα δρόμου για τη σύνθεση της κοινωνικής ατζέντας, που κατά πολλούς κυβερνητικούς θα αποτελέσει το μεγάλο “όπλο” του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: