30.8.18

Καταρρέει η τουρκική λίρα...

Σχεδόν μη επενδύσιμη έχει καταστεί η Τουρκία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στον απόηχο του μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody's.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο...
οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και έξι καλυμμένων ομολογιών τραπεζών, λίγο καιρό μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας. «Ακροβολισμένη» και η Fitch, η οποία έχοντας θέσει αρνητικό το outlook της γειτονικής χώρας, αναμένεται το Δεκέμβριο να προχωρήσει επίσης σε υποβάθμιση.

Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, η Άγκυρα έφαγε χθες γερό «χαστούκι» από το Βερολίνο, το οποίο αρνείται το ενδεχόμενο να βοηθήσει με bailout και επείγουσα οικονομική ενίσχυση την Τουρκία. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα τόσο από γερμανικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ πως οι Γερμανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό.

Η τουρκική λίρα καταρρέει σήμερα στο 6,462 έναντι του δολαρίου, ενώ βουτιά καταγράφει και η επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα.

Αντί διάσωσης, οι Γερμανοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις βοήθειας προς την Τουρκία. Άλλωστε μια κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας μόνο προς το συμφέρον της Μέρκελ δε θα ήταν.

Γιατί οι Γερμανοί... θέλουν και δε θέλουν να σώσουν τους Τούρκους

Παρότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί διάσωση της Τουρκίας μέσω επείγουσας ενίσχυσης, το ενδεχόμενο δε μπορεί να αποκλειστεί τελείως, από καμία ευρωπαϊκή χώρα, πόσο μάλλον από τη Γερμανία, το μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της και «πατρίδα» πολλών εκατομμυρίων Τούρκων.

Κι αυτό διότι ο Ερντογάν αποκλείει την παρέμβαση ΔΝΤ (κάτι που θα προτιμούσαν οι Γερμανοί), ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις με ΗΠΑ δεν είναι και... οι καλύτερες, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την όποια αμερικανική βοήθεια.

Αντί αυτού, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης της Τουρκίας, χωρίς να χρειαστεί bailout. Αυτές οι λύσεις όμως θα περιλαμβάνουν όρους και αυστηρές χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις για Γερμανία, η οποία και προφανώς δεν θέλει να ζήσει μια... δεύτερη Ελλάδα...

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: