31.8.18

ΥΠΟΙΚ: Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές γειτονιές...

Τη μείωση στις βεβαιώσεις του ΕΝΦΙΑ του 2018 (σε σχέση με πέρυσι) αλλά και τη μείωση του συγκεκριμένου φόρου σε...
"λαϊκές" περιοχές υπογραμμίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ενημερωτικό του σημείωμα. 

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει:

Το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε είναι κατά σχεδόν 60 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Το 2015 η συνολική βεβαίωση ήταν σχεδόν 3 δισ 251 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 ανήλθε σε 3 δισ 180 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 σε 3 δισ 153 εκατομμύρια ευρώ και φέτος σε 3 δισ  93 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικά για το συμπληρωματικό φόρο, αυτός εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την περυσινή εκκαθάριση.

Το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και πάνω. Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα.

Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Από το σύνολο (δηλ. από το ανωτέρω ποσοστό 14%) των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις).

H αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας το συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογούμενους με συνολική περιουσίας αξίας έως και 250.000 ευρώ.

Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.

Αξιοσημείωτες μειώσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως π.χ. σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Κατερίνη αλλά και σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.λπ.)...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: