24.8.18

Επιφυλάξεις Σκουρλέτη...

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αλλαγής του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποιος θα καταλάβει τη θέση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την...
τελική μορφή που θα πάρει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Τις επόμενες μέρες (πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο) ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του.

To Plan B

Σε νέα επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο υπουργός Εσωτερικών δεν ήρε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την πρόταση να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που ο κ. Σκουρλέτης επιμείνει στην άρνησή του, το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές…», ήτοι θα βάλει σε εφαρμογή Plan B για τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το Plan B δεν είναι άλλο από κεντρικό πολιτικό στέλεχος, πολύ πιστό στον Αλέξη Τσίπρα, που θα αντιμετωπίσει με «σκληρό ροκ» τις όποιες εσωκομματικές διαφοροποιήσεις. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το Plan B πέφτει στο τραπέζι ως πραγματική εναλλακτική ή ως μοχλός πίεσης προς τον κ. Σκουρλέτη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των τριπλών εκλογών του Μαΐου.

Η στάση Σκουρλέτη

Το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Newpost. Σύμφωνα όμως με άλλη καλά πληροφορημένη πηγή της Κουμουνδούρου, οι επιφυλάξεις του κ. Σκουρλέτη σχετίζονται τόσο με τους συμβολισμούς όσο και με την πολιτική ουσία. Πρώτα απ’ όλα, δεν θα ήθελε η μετακίνησή του να πάρει τον χαρακτήρα πολιτικής «εκτόπισης» και «υποβιβασμού».

Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι αναζητείται ένα σημείο ισορροπίας στις αυτοδιοικητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το πώς θα γίνουν τα κεντροαριστερά ανοίγματα χωρίς να αισθανθεί ο «κόσμος του κόμματος» ότι τον αδειάζει η ηγεσία, καθώς και χωρίς να ψαλιδιστεί η απλή αναλογική. Σύμφωνα με δεύτερη εσωκομματική πηγή, στην ατζέντα υπάρχει και το ζήτημα αλλαγών στα πρόσωπα και τη δομή των οργάνων του κόμματος.

Θα επιτευχθεί συμβιβασμός;

Λογικά κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες μέρες (πιθανόν το Σαββατοκύριακο) θα οριστεί συνάντηση μεταξύ των κκ Τσίπρα και Σκουρλέτη για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός που θα ξεμπλοκάρει τον ανασχηματισμό.

Με τις εκλογές σε λίγους μήνες, καμιά πλευρά δεν θα ήθελε να φτάσει η κατάσταση στα άκρα, αφού μια ενδεχόμενη εσωκομματική αναταραχή θα αποτελούσε νέο πλήγμα για την κυβέρνηση σε μια ήδη πολύ αρνητική συγκυρία. Ωστόσο, τα πράγματα στην πολιτική δεν κινούνται πάντα με βάση τη λογική. Στις διελκυστίνδες ενίοτε το σκοινί σπάει χωρίς αυτό να ήταν στις αρχικές προθέσεις καμιάς πλευράς...

Tάσος Τσιφόρος
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: