31.8.18

«Αγύρτες και εκβιαστές»...

Νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τους...
οίκους αξιολόγησης ότι προσπαθούν σκοπίμως να υπονομεύσουν τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Μιλώντας σε οπαδούς του, ο Ερντογάν επεσήμανε πως «αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τον Θεό μας. Δεν θα ανατρέψουν την Τουρκία με δολάρια. Aφήστε κατά μέρος αυτούς τους αγύρτες και τους εκβιαστές. Λένε πολλά εναντίον μας».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος κάτι που όπως υποστήριξε αποδίδει απτά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υποστήριξε πως «αν οι οίκοι αξιολόγησης, κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να δημιουργήσουν μία απαισιόδοξη εικόνα γύρω από τις τράπεζές μας».

Τα νέα σχόλια κατά των οίκων αξιολόγησης έρχονται σε συνέχεια της χρεοκοπίας του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Turk Telekom. Την Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε κοινοπραξία τραπεζών, σύμφωνα με τη Hurriyet. Το 2013, ο όμιλος OTAŞ στον οποίο ανήκει ο «τουρκικός ΟΤΕ» είχε θέσει ως εγγύηση το 55% των μετοχών για τη λήψη δανείου 4,75 δισ. δολαρίων.

Δεν προχώρησε, όμως, στις αποπληρωμές σύμφωνα με το πρόγραμμα, και οι τράπεζες που χορήγησαν το δάνειο προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Ιούλιο. Δεδομένου ότι το δάνειο είχε χορηγηθεί σε αμερικανικά δολάρια, η πρόσφατη κατρακύλα της τουρκικής λίρας δεν βοήθησε την κατάσταση.

Την Τετάρτη, σε έκθεσή της, η JP Morgan, είχε αναφέρει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των χρεογράφων που ωριμάζουν –περί τα 146 δισ. δολάρια- κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τις τράπεζες. Για την αποπληρωμή ή την επιμήκυνση του χρέους η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται 4,3 δισ. δολάρια, ενώ για το υπόλοιπο ποσό είναι υπόχρεες επιχειρήσεις του τουρκικού δημοσίου τομέα.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: