10.8.18

Ερντογάν: Ανταλλάξτε τα δολάρια με λίρες...

Να μετατρέψουν δολάρια σε τουρκικές λίρες, προκειμένου να στηρίξουν το νόμισμα της χώρας κάλεσε τους Τούρκους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η...
τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και ο αρμόδιος υπουργός, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοινώνει το νέο σχέδιο για την οικονομία.

«Το δολάριο δεν μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο μας. Μην ανησυχείτε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη Μπαϊμπούρτ.

«Ωστόσο το λέω ξανά και από εδώ. Εάν υπάρχει κάποιος που έχει ευρώ, δολάρια ή χρυσό κάτω από τα μαξιλάρια του, θα πρέπει να πάει να το ανταλλάξει με λίρες στις τράπεζές μας. Αυτός είναι ένα εθνικός πόλεμος», πρόσθεσε.  «Αυτή θα είναι η απάντηση του λαού μου σε αυτούς που μας κήρυξαν τον πόλεμο», συνέχισε  ο Τούρκος πρόεδρος.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. "Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία", είπε ο τούρκος πρόεδρος.

«Μην ανησυχείτε αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοινώνει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία. 

Η λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της από τοις αρχές του χρόνου έναντι του δολαρίου. Και κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ερντογάν συναλλάσσεται προς 6,05 δολάρια.

Αντίποινα Τραμπ με διπλάσιους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα

Το διπλασιασμό των δασμών για το αλουμίνιο και το χάλυβα προς την Τουρκία ενέκρινε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter σημειώνει ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία «δεν είναι καλές αυτή την περίοδο». 

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του, ο Τραμπ σημειώνει: «Μόλις ενέκρινα το διπλασιασμό των δασμών στο ατσάλι και το αλουμίνιο, με σεβασμό στην Τουρκία, καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα πέφτει ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δικού μας δολαρίου. Ο χάλυβας θα είναι στο 20% και το αλουμίνιο στο 50%. Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο.

Την ένταση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον - Άγκυρας πυροδότησε η σύλληψη και φυλάκιση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, για διασυνδέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. 

Το νέο σχέδιο για την οικονομία παρουσιάζει ο Αλμπαϊράκ

Την ίδια ώρα το νέο σχέδιο για την οικονομία ανακοινώνσει ο αρμόδιος υπουργός και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. 

«Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία», δήλωσε Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολύ ευαίσθητη ρητορική σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.

«Το πρώτο βήμα στη νέα οικονομική προσέγγιση της Τουρκίας θα είναι μια οικονομική εξισορρόπηση», σημείωσε ο Αλμπαϊράκ.

Τα σχόλιά του, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:40 ώρα Ελλάδας κινείτο στις 6,1 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: