4.8.18

«Ο γιος μου, Οσάμα μπιν Λάντεν»...

Σχεδόν 17 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της Σαουδαραβικής κοινωνίας - καθώς και μια υπενθύμιση της πιο σκοτεινής στιγμής στην ιστορία του βασιλείου. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian η Αλία Γκάνεμ, η μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αφηγείται τη...
ζωή του πρώην αρχηγού της Αλ Κάιντα, τον οποίο χαρακτηρίζει «ένα καλό παιδί που την αγαπούσε πολύ» και «έχασε κάπως τον δρόμο του».

Δίπλα της η φωτογραφία του πρώτου γιου της ανάμεσα στα οικογενειακά κειμήλια και τα τιμαλφή. Μια χαμογελαστή, γενειοφόρος φιγούρα που φορά ένα στρατιωτικό σακάκι. Μαζί με την Αλία Γκάνεμ οι δύο άλλοι γιοι της, Αχμάντ και Χασάν, και ο δεύτερος σύζυγός της, ο Μοχάμεντ αλ-Ατάς, ο άντρας που μεγάλωσε και τους τρεις αδελφούς. Παραμένουν μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του βασιλείου: η κατασκευαστική εταιρεία τους έχτισε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας και το σπίτι του Μπιν Λάντεν αντικατοπτρίζει την τύχη και την επιρροή της οικογένειας. Ο καθένας τους  έχει να πει τη δική του ιστορία για τον άνθρωπο που συνδέεται με την άνοδο της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν επιφυλακτική στις αρχικές διαπραγματεύσεις, αφού δεν είναι σίγουροι αν το άνοιγμα των παλιών πληγών θα αποδειχθεί καθαρτικό ή επιβλαβές. Αλλά μετά από αρκετές ημέρες συζήτησης, είναι πρόθυμοι να μιλήσουν. Την έγκριση για την πρώτη συνέντευξη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν έδωσε και ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του Guardian, Μάρτιν Τσούλοβ, που πήρε τη συνέντευξη, επτά χρόνια μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, η κυβέρνηση θέλει να φανεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ως ένας «παρανοϊκός» τρομοκράτης και όχι ένας πράκτορας της Σαουδικής Αραβίας. Οι επικριτές της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίζονται από καιρό ότι ο Οσάμα είχε κρατική στήριξη και οι οικογένειες πολλών θυμάτων της 11/9 έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες κατά του βασιλείου. Μάλιστα, επικαλούνται το γεγονός ότι οι 15 από τους 19 αεροπειρατές των επιθέσεων στις ΗΠΑ προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία.

Έτσι ανάμεσα στην οικογένεια στο δωμάτιο βρίσκεται κι ένας άντρας από την κυβέρνηση, αν και δεν επιχειρεί να επηρεάσει τη συνομιλία.

«Ήταν ένα πολύ καλό παιδί και με αγαπούσε τόσο πολύ»

Καθισμένη λοιπόν ανάμεσα στους αδελφούς του Οσάμα, η Γκάνεμ θυμάται τον πρωτότοκο γιο της ως ένα ντροπαλό αγόρι και δηλώνει ότι «η ζωή μου ήταν δύσκολη γιατί ήταν πολύ μακριά μου».

«Στην αρχή ήταν ένα πολύ καλό παιδί. Ήταν ντροπαλός και καλός φοιτητής. Όλα αυτά μέχρι τα 20 του όταν και γνώρισε μερικούς ανθρώπους που του έκαναν πλύση εγκεφάλου όταν πήγε να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο “Βασιλιάς Αμπντουλαζί” στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Μπορείς να το αποκαλέσεις αίρεση. Μάζευαν χρήματα για το σκοπό τους. Όλο του έλεγα να τους αποφεύγει και ποτέ δεν παραδεχόταν τι έκανε γιατί με αγαπούσε πολύ» αφηγείται η Γκάνεμ.

Ένας από τους ανθρώπους που γνώρισε εκεί ο Οσάμα ήταν ο Αμπντουλά Αζάμ, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που εξορίστηκε αργότερα από τη Σαουδική Αραβία κι έγινε ο πνευματικός σύμβουλος του αρχιτρομοκράτη, που έμελλε να πέσει νεκρός από τις σφαίρες των Αμερικανών κομάντος στο κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν τον Μάιο του 2011.

Όταν ο Οσάμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πήγε στο Αφγανιστάν, οι δικοί του ήταν περήφανοι για τη δράση που ανέλαβε κατά της σοβιετικής κατοχής. Μετά πήγε στο Σουδάν κι από τότε άρχισαν τα βάσανα και τα χρόνια της ντροπής για τους Μπιν Λάντεν.

«Τότε όλοι τον σεβόντουσαν», λέει ο αδελφός του Χασάν. «Στην αρχή, ήμασταν πολύ περήφανοι γι 'αυτόν. Ακόμα και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τον αντιμετώπιζε με πολύ σεβασμό. Και έπειτα ήρθε ο Οσάμα ο μουντζαχίντ».

«Με δίδαξε πάρα πολλά. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαι πλέον περήφανος. Έφτασε να γίνει σούπερ σταρ παγκοσμίως και όλα αυτά για το τίποτα», σημειώνει.

Η οικογένεια λέει ότι είδαν για τελευταία φορά τον Οσάμα στο Αφγανιστάν, στη βάση του έξω από την Κανταχάρ, το 1999.  «Ήταν ένα μέρος κοντά στο αεροδρόμιο που είχαν καταλάβει από τους Ρώσους», είπε η Αλία. «Ήταν πολύ χαρούμενος που μας υποδέχθηκε. Μας έδειχνε κάθε μέρα τα κατατόπια. Σκότωσε κι ένα ζώο και κάναμε ένα γλέντι, όπου προσκάλεσε τους πάντες».



«Ποτέ δεν γνώρισε τη τζιχαντιστική του πλευρά»

Η Γκάνεμ δεν ένιωσε ποτέ ντροπή για τον τρομοκράτη γιο της πιστεύοντας ότι οι σύντροφοί του ήταν που τον άλλαξαν. Όπως λέει, δεν γνώριζε ότι ο γιος της έγινε τρομοκράτης. Ουδέποτε πέρασε απ’ το μυαλό της κι όταν το έμαθε, αναστατώθηκε.

«Αναστατωθήκαμε όλοι. Δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Για ποιο λόγο να τα καταστρέψει όλα;» αναρωτιέται.

Ο αδελφός του Αχμάντ, παίρνοντας το λόγο λέει ότι η μητέρα τους αρνείται να αντικρίσει κατάματα την πραγματικότητα επειδή εξακολουθεί να αγαπά τον γιο της. «Όλο τους άλλους στον περίγυρό του κατηγορεί», λέει. «Ξέρει μόνον την καλή του πλευρά, του καλού αγοριού, εκείνη που όλοι γνωρίσαμε. Ποτέ δεν γνώρισε τη τζιχαντιστική του πλευρά».

Ο Αχμάντ παραδέχθηκε ότι όλα τα αδέλφια του Οσάμα ένιωσαν ντροπή για τις πράξεις του και γνώριζαν ότι θα αντιμετωπίσουν φρικτές συνέπειες και κατακραυγή. Όπως είπε, όλα τα μέλη της οικογένειας υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Σαουδική Αραβία, όπου ανακρίθηκαν από τις Αρχές και τους απαγορεύτηκε για ένα διάστημα η έξοδος από τη χώρα.

Τώρα, δύο δεκαετίες, αργότερα, μπορούν πλέον να μετακινούνται σχετικά ελεύθερα εντός και εκτός του βασιλείου, αλλά παραμένουν στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών πολλών χωρών του πλανήτη.

«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν ο Οσάμα»

Από την πρώτη στιγμή του χτυπήματος στους δίδυμους πύργους, τα αδέρφια γνώριζαν ποιος ήταν ο υπεύθυνος.

«Ήμουν σοκαρισμένος. Ήταν ένα πολύ περίεργο συναίσθημα. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν ο Οσάμα. Σήμερα, από τους νεότερους μέχρι τους μεγαλύτερους, όλοι αισθανόμαστε ντροπή γι' αυτόν» λέει ο Αχμάντ.



Ο γιος του Μπιν Λάντεν θέλει εκδίκηση

Ως μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας θέλουν να αποτινάξουν το παρελθόν τους, αλλά δεν κρύβουν το φόβο τους ότι ο 29χρονος γιος του Οσάμα, ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι κρύβεται στο Αφγανιστάν και θέλει να πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του, μπορεί να αναβιώσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ τον ανακήρυξαν «παγκόσμιο τρομοκράτη», καθώς θεωρούν ότι διεκδικεί τη θέση του νέου ηγέτη της Αλ Κάιντα. «Νομίζαμε ότι όλοι το είχαμε ξεπεράσει αυτό. Και ξαφνικά ο Χαμζά λέει “θα εκδικηθώ για τον πατέρα μου”», λέει ένα άλλο από τα ετεροθαλή αδέλφια του Οσάμα, ο Χασάν αλ Αττάς. «Αν τον είχα μπροστά μου θα του έλεγα “ο Θεός μαζί σου, σκέψου δυο φορές για αυτό που κάνεις. Μην επαναλαμβάνεις τα βήματα του πατέρα σου. Θα βγάλεις φρικιαστικά πράγματα μέσα από τη ψυχή σου”»...

tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: