22.8.18

«Τα μνημόνια τελείωσαν, τα προβλήματα παραμένουν»...

Ελάχιστα έχουν αλλάξει στην πραγματικότητα στην Ελλάδα, παρά τον συμβολισμό του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, «το πάτριο έδαφος στο οποίο ο...
Οδυσσέας επέστρεψε μετά από ένα δύσκολο ταξίδι», για το τέλος των μνημονίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η χώρα χρωστάει ακόμα δισεκατομμύρια στους δανειστές της, που θα συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων».

Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η Ελλάδα στα οκτώ χρόνια μνημονίων, «ούτε οι Έλληνες πολιτικοί, ούτε οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που υποβόσκουν και έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία της χώρας, οδηγώντας την στην πιο σοβαρή κρίση χρέους των τελευταίων ετών», επισημαίνει το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βουτηγμένο στον «βούρκο» της γραφειοκρατίας, που παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις, σε μερικές περιπτώσεις για δεκαετίες. 

«Το χαοτικό επίπεδο στελέχωσης του δημόσιου τομέα έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κατ' εντολή των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ, ωστόσο το κράτος δεν έχει γίνει περισσότερο αποδοτικό» αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Ο συνδυασμός της πολιτικής πατρωνίας και ενός αυστηρά συγκεντρωτικού συστήματος λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να καθιστά το ελληνικό κράτος αναποτελεσματικό και αδιάφορο» δηλώνει στην εφημερίδα ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα παραμένει ανέγγιχτη, αφού ο μηχανισμός που την διαμορφώνει δεν έχει αλλάξει. «Αποτελεί παταγώδη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το βασικό πρόβλημα της χώρας και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος. Φοβάμαι ότι όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μπορεί να καταρρεύσουν εξαιτίας αυτού», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Την παραπάνω άποψη συμμερίζεται και ο Christopher Egleton, πρόεδρος της Minoan, που επισημαίνει ότι «η γραφειοκρατία είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος». Για του λόγου το αληθές, η WSJ αναφέρει ότι η εταιρεία κατάφερε μόλις πρόσφατα, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών στα δικαστήρια, να εξασφαλίσει τις άδειες για ένα τουριστικό συγκρότημα στην Κρήτη. «Το θετικό είναι ότι οι Έλληνες και η κυβέρνησή τους έχουν πλέον καταλάβει ότι οι ξένες επενδύσεις ωφελούν τον τόπο», επισημαίνει ωστόσο ο κ. Egleton.

«Ακόμα ένας τομέας που έχει αποδειχτεί απρόσβλητος στις μεταρρυθμίσεις είναι το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας, που παραμένει ένα από τα βραδυκίνητα και πιο αναποτελεσματικά στην Ευρώπη, ενώ συχνά γίνεται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων» αναφέρει η WSJ. Όπως επισημαίνει, οι διαδικασίες πτώχευσης απαιτούν κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια στην Ελλάδα, συγκριτικά με 1,2 στη Γερμανία και 1,9 στη Γαλλία.

Η WSJ σημειώνει τέλος ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή, ένα χρόνιο πρόβλημα για τη χώρα μας. «Εδώ και 200 χρόνια οι Έλληνες είναι διστακτικοί να πληρώσουν για ένα κράτος που θεωρούν διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο», αναφέρει το άρθρο και καταλήγει: 

«Η λεγόμενη γκρι οικονομία εκτιμάται ότι φτάνει το 20,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του University of Tübingen στη Γερμανία. Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να τα βγάλουν πέρα είναι η φοροδιαφυγή. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές  να επιβάλλονται σε Έλληνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποφύγουν τους φόρους τους, παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: