30.8.18

Ο Τσίπρας της νέας κεντροαριστεράς...

Εάν ο Τσίπρας της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο αριστερός ορμητικός ριζοσπάστης, ο Τσίπρας της μεταμνημονιακής ωριμότητας μπορεί και να είναι ο...
αναθεωρητής της εν Ελλάδι σοσιαλδημοκρατίας. ‘Η τουλάχιστον, αυτό είναι το στοίχημα που ο ίδιος βάζει με αφετηρία τον ανασχηματισμό, δείχνοντας καθαρά την πεποίθησή του ότι τόσο οι εκλογές όσο – και κυρίως – ο μετασχηματισμός του πολιτικού χάρτη θα «παιχτούν» στον χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου.

Το εάν είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί δεν θα κριθεί μόνον στα πρόσωπα. Ούτε βεβαίως στην Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και την Μυρσίνη Ζορμπά – όσο άδικες κι εάν ήταν οι εναντίον τους επιθέσεις από πρώην «συντρόφους» τους που ερωτεύθηκαν όψιμα και σφόδρα τον νεοφιλελευθερισμό ως υπουργοί του Σαμαρά.

Το άνοιγμα, άλλωστε, της κυβέρνησης σε στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας ήταν διακριτό μεν, ήπιο και προσεκτικό δε, στον βωμό και των αναγκαίων ισορροπιών. Και το στοίχημα της νέας κεντροαριστεράς είναι σαφές ότι θα κριθεί κυρίως στις πολιτικές και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Μαξίμου – έναν σχεδιασμό που περνά μεν από τις κρίσιμες τριπλές κάλπες του 2019 αλλά έχει πρωτίστως μετεκλογική στόχευση.

Η νέα προοδευτική συμμαχία

Στις εν λόγω πολιτικές οι πληροφορίες θέλουν να περιλαμβάνονται άμεσες πρωτοβουλίες με κεντρικό αποδέκτη την κρίσιμη μάζα των κεντροαριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων – από τις φοροελαφρύνσεις και την εστίαση στις επενδύσεις έως την αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας μέσα από ένα νέο μοντέλο πολιτικού management.

Στο επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού, το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση σε αυτοδιοικητικό επίπεδο εν όψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά και σε συμμαχίες με φορείς και πρόσωπα πρόθυμα για προγραμματικές συγκλίσεις στο πλαίσιο ενός νέου προοδευτικού τόξου. Εν ολίγοις, αφού ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και εισέπραξε άρνηση και αντι-συριζαϊκό μένος, στρέφεται πλέον απευθείας στην κοινωνία. Και στοχεύει, μέσα από τους συσχετισμούς που θα διαμορφώσουν οι κάλπες, στην μετεκλογική δημιουργία μιας προοδευτικής, κεντροαριστερής συμμαχίας με κεντρικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να αποδειχθεί ρεαλιστικό αυτό το σενάριο υπάρχουν δύο βασικές, και δύσκολες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να λειτουργήσει όντως με όρους υψηλής αποτελεσματικότητας και παραγωγής έργου το νέο κυβερνητικό σχήμα – μια προτεραιότητα που, κατά τις πληροφορίες, θα θέσει εμφατικά ο πρωθυπουργός σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την νέα του σύνθεση.

Η δεύτερη είναι, εκτός από την κυβέρνηση, να ανοίξει και το κόμμα – προοπτική που συνιστά υψηλή πρόκληση, με δεδομένη την συσσώρευση χρόνιας καχυποψίας αλλά και τις αντιστάσεις των παλαιών και σκληρών κομματικών πυρήνων.

Παππάς: Διαρκές άνοιγμα στην σοσιαλδημοκρατία

Το επιτακτικό της συγκεκριμένης πρόκλησης, ωστόσο, σκιαγράφησε μάλλον εύγλωττα χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Διαρκές καθήκον του κόμματος», είπε, «είναι να αντιστοιχηθεί με την ακτινοβολία του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Ακόμη και με την ακτινοβολία που έχουν τα βασικά προγραμματικά μας προτάγματα. Πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα. Οι δυνατότητες φοροελαφρύνσεων, τα εργασιακά και οι εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργούν συνθήκες διαλόγου σε κύκλους φίλων».

Και εξίσου εύγλωττα έδωσε και το στίγμα των στρατηγικών επιλογών του πρωθυπουργού τονίζοντας: «Χρειάζεται ένα διαρκές άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία, προγραμματικό, φυσικά και σε επίπεδο προσώπων. Η οργανωμένη βάση πρέπει να ανοίξει και να εντάξει κόσμο που θα γίνει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης».

Μένει να φανεί εάν η νέα ισορροπία που διαμορφώθηκε μετά τον παράλληλο, κομματικό και κυβερνητικό, ανασχηματισμό μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο. Το βέβαιο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη χαράξει οριστικά τον δρόμο, κοιτά ευθεία κεντροαριστερά, και καλεί… όσους πιστούς να προσέλθουν. Και μέσα από την ανανέωση της κυβέρνησης, δημιουργεί ήδη και την νέα γενιά στελεχών που θα αποτελέσει και την νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: